Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så ska MUF hjälpa Reinfeldt till seger

Publicerad 2014-03-28

Det ser tungt ut för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt i opinionen just nu.

Nu har Moderata ungdomsförbundet sin plan klar för hur man ska hjälpa moderpartiet till en tredje valseger på raken.

– När det går bra för oss går det bra för partiet, säger MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

Sex månader före riksdagsvalet i höst ligger Alliansregeringen fortfarande långt bakom den rödgröna oppositionen i mätningarna. Det ser alltså tufft ut för statsminister Fredrik Reinfeldt och hans moderater att lyckas bli återvalda ännu en gång.

Men nu har ungmoderaterna i MUF slagit fast sin strategi för hur man ska försöka hjälpa moderpartiet att nå en framgång. En del i den är att man i helgen samlar 300 medlemmar från hela Sverige för en debattutbildning i Stockholm. Förutom att lyssna på finansminister Anders Borg och Carl-Oskar Bohlin, kandidat till EU-parlamentet, ska man också dra igång sin valrörelse på allvar. Deltagarna ska hårddrillas i att debattera.

”Satsar på människor”

– Det här är en bärande del av vår valrörelsen. Till skillnad från SSU har vi inte en massa LO-miljoner i ryggen. Vi gör något mycket bättre, vi satsar på människor, säger MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

Ungdomsförbundet har i dag drygt 12 500 medlemmar, vilket är mer än vad SSU, Ung Vänster och Grön Ungdom har tillsammans. Men nu sätter man målet ännu högre:

– Vår målsättning är att vi ska bli dubbelt så stora som de är tillsammans. Vi kommer värva medlemmar och synas mer än någonsin via dem. Vi kommer sänka trösklarna något enormt så att fler ska kunna engagera sig genom en politik som är relevant för unga, säger Bengtzboe.

”Ska hjälpa Reinfeldt”

De rödgröna partierna har under en längre tid haft ett försprång bland unga väljare, många av dem förstagångsväljare. Men enligt MUF:s ordförande håller det på att förändras.

– I de senaste valrörelserna har man sett att det inte måste vara så. Jag är övertygad om att unga kommer rösta på det alternativet som har bäst politik för jobben och framtiden. Det är Moderaterna. Vi ska se till att hjälpa Fredrik Reinfeldt att vinna valet genom att vinna de ungas röster.

Han ger också huvudmotståndarna i SSU en rejäl känga:

– De har en massa miljoner i ryggen. De köper gärna dyra kampanjer, hyr in reklambyråer, köper annonser och anställer en massa människor. Den möjlighet har inte vi. Men vi har i stället en massa medlemmar som kan visa att S-politiken slår hårt mot ungas jobb.

Kritiska mot kampanj

Bland annat är man skarp kritiska till den kampanj SSU i Göteborg lanserade i veckan där man uppmanade folk att tänka efter innan man åt på Max, McDonalds eller Burger King. Ungsossarna menade att många unga har alldeles för dåliga arbetsvillkor.

Enligt Bodil Sidén, ansvarig på MUF för helgens debattutbildning, är det inte ovanligt att det går bra för Moderaterna om MUF håller ångan uppe.

– Lyckas vi vinna de unga väljarna har vi kommit långt, säger hon.

Från SSU:s håll ger man inte mycket för MUF:s strategi.

– När ungdomsarbetslösheten ökar, skolresultaten faller och bostadsbristen skjuter i höjden verkar MUF nöjda med att vara hejarklack till Moderaterna. SSU har drivit igenom 90-dagarsgarantin som är socialdemokraternas viktigaste förslag och vi har också presenterat en stor bostadsutredning med konkreta förslag för att öka bostadsbyggandet, säger kommunikationsstrategen Juan-Pablo Roa.

Han ger också igen gällande påståendet att SSU använder flera reklambyråer.

– Det är smickrande att MUF tror att våra inhousekampanjer är genomförda av reklambyråer.