Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Löfven om SSU:s bojkott

Publicerad 2014-03-26

I en ny kampanj uppmanar SSU i Göteborg till bojkott av de tre hamburgerkedjorna McDonald’s, Burger King och Max.

Men S-ledaren Stefan Löfven ställer sig inte bakom partikamraterna.

– Om unga människor vill uttrycka sig ska de få göra det, det är ganska oförargligt. Men för mig är det inte aktuellt med en bojkott, säger han i Aftonbladets Partiprogrammet.

I dag lanserade Socialdemokratiska ungdomsförbundets Göteborgsavdelningen en ny kampanj som de kallar "Gör burgaren hemma i stället". På en bild som sprids på nätet skriver de att "Hamburgarna är goda – Men inte arbetsvillkoren." Man skriver att folk ska tänka till under en vecka innan de äter på restaurangerna.

Kampanjen väckte omgående starka reaktioner. Till Expressen sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf den är "helt bisarr" eftersom mellan 25 000 och 30 000 unga är anställda i kedjorna i Sverige.

"Det är ingen bojkott"

Från SSU i Göteborg har man sagt att man inte uppmanar till bojkott, utan vill peka på de taskiga arbetsvillkoren som finns. När S-ledaren Stefan Löfven ikväll medverkade i Aftonbladets TV:s Partiprogrammet kommenterade han SSU:s tilltag.

– Som jag uppfattat det vill de inte ha en bojkott. De vill att folk tänker till, de har upplevt att för många har för dåliga villkor och att folk under en vecka ska ta sig en funderare, säger han.

"Unga måste få uttrycka sig"

Löfven säger att det inte är aktuellt för honom att propagera för en bojkott.

– Nej, det är inte alls aktuellt. Många av de här ställena har ju kollektivavtal.

Han tycker dock inte det är fel att ungsossarna går ut i kampanj.

– Om unga människor vill uttrycka sig ska de få göra det, det är ganska oförargligt, säger han.