Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

KD fortsatt under spärren

Publicerad 2014-03-28

Det ser fortsatt mörkt ut för Alliansen – särskilt för Kristdemokraterna.

Trots att partiet går framåt ligger man fortsatt under fyraprocentsspärren.

I DN/Ipsos opinionsundersökningen får KD 3,7 procents väljarstöd.

Det är sjätte månaden i rad som Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren i DN/Ipsos mätningar, lagom till att man i veckan firar 50 år som parti.

Läget är sämre än under förra regeringsperioden. Efter valet 2010 har de legat under riksdagsspärren i 29 av de 39 mätningar som gjorts av tidningen, nästan 75 procent. Under samma period mellan 2006 och 2010 var samma siffra bara 20 procent.

– Det är ett helt klart sämre läge för partiet nu, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Osäkert med stödröster

Liksom i förra valet väntas KD få stödröster från i första hand personer som annars skulle rösta på moderaterna, menar valforskare vid Göteborgs universitet. I detta val är läget dock annorlunda eftersom även Centerpartiet ligger nära fyraprocentsspärren.

Centerpartiet får i mätningen 4,1 procents stöd och klarar sig alltså med nöd och näppe över riksdagsspärren. För både C och KD är dock siffrorna osäkra då felmarginalen är 0,8 procentenheter.

Om två månader kommer en fingervisning om hur det kan gå för partierna i höstens riksdagsval. Den 25 maj hålls val till Europarlamentet och båda partierna riskerar i det att förlora sina mandat.

”Betyget har fallit”

Inför höstens val ser det mörkt ut för Alliansen som helhet. De fyra borgerliga partierna får bara 38,2 procent, med mindre än sex månader kvar till riksdagsvalet.

Moderaterna får i DN/Ipsos mätning 23,6 procents stöd. Det är partiets sämsta siffra sedan september 2008. Då rasade finanskrisen som värst.

– Betyget på regeringens arbete har fallit. Det är också anmärkningsvärt att Moderaterna uppenbarligen inte vunnit något stöd i opinionen under en period av en allvarlig internationell kris. Det brukar gynna sittande regeringspartier, säger David Ahlin till DN.

Brant uppförsbacke för regeringen

Den rödgröna oppositionen får 51,5 procent och skulle om det var val i dag bilda regering, sett till siffrorna i mätningen. Socialdemokraterna får 33,5 procent, Miljöpartiet 10,4 och Vänsterpartiet 7,6.

Inför förra valet, 2010, hade de rödgröna vid samma tidpunkt ett mindre försprång: 4,6 procent.

– Det är en betydligt brantare uppförsbacke för de borgerliga den här gången, konstaterar David Ahlin.

SD förlorar vågmästarställning

Skulle Kristdemokraterna ramla ur riksdagen skulle mandatfördelningen mellan de två blocken bli 191-129 till de rödgrönas fördel.

I mätningen får Sverigedemokraterna 7,8 procent och skulle därmed förlora sin vågmästarroll. Detta trots att man i flera mätningar ligger en bra bit över resultatet i valet 2010: 5,7 procent.