Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Nya uppgifter: Ryssland storsatsar på miniubåtar

Publicerad 2013-09-26

I somras sågs Putin färdas i miniubåten Sea Explorer 5 när han skulle studera ett vrak i Finska viken.

Putin storsatsar – på moderna miniubåtar.

Uppgifter publiceras i en ny svensk bok.

– Det sker i större skala än till och med under Sovjetunionen, säger Rysslandsspecialisten Lars Gyllenhaal till Svenska Dagbladet.

Att Sovjet kränkte Sverige med bland annat miniubåtar debatterades flitigt på 1980- och 1990-talen. Dagens Ryssland utvecklar nu flera typer av miniubåtar och utrustning för de marina specialstyrkorna, Spetsnaz, skriver SvD.

Tidigare opublicerat material

– Det pågår nu en rysk storsatsning på undervattensteknik, undervattensfarkoster och undervattensvapen. Det sker i större skala än till och med under Sovjetunionen, säger Lars Gyllenhaal, militärhistorisk skribent som är specialiserad på Ryssland och en av två författare bakom nya svenska boken "Ryska elitförband" till tidningen.

Förutom nya bilder och uppgifter finns också tidigare opublicerat material som fotografier och sovjetiska militärkartor i boken.

”Lite känt om organisationen”

Och författarna är övertygade om att Sovjet låg bakom intrången mot Sverige under kalla kriget, något de baserar på bland annat intervjuer med avhoppare och uppgifter från ryska ubåtschefer.

– Debatten om ubåtskränkningarna i Sverige på 1980- och 90- talen rörde tekniska detaljer och olika ljudupptagningar. Väldigt lite har varit känt om Sovjets organisation, utrustning och resurser för att genomföra kränkningar. Framför allt handlade intrången mot Sverige om att marina elitsoldater genomförde uppdrag i svenska vatten och även uppe på land, säger Joakim von Braun, säkerhetsexpert och bokens andre författare till SvD.