Mordet på Sara utreds inte mer

Publicerad 2013-01-16

Riksföreningen Glöm Aldrig Pela & Fadime, GAPF, misstänker att Sara Mohammad blev mördad och polisanmälde saken. Nu läggs utredningen ned.

Utredningen av det misstänkta hedersmordet på Sara Mohammed Ali läggs ner.

Trots att förundersökningen i Sverige stärker bilden av att hon mördades av släktingar i Irak:

– Jag kommer inte vidare, säger kammaråklagare Bodil Bassmann.

Kurdiska Sara Mohammed Ali flydde till Sverige 2008 och fick svenskt uppehållstillstånd när fadern vägrade låta henne gifta sig med en man som hon träffat under studierna i irakiska Kurdistan.

Telefonen beslagtogs

Tre år senare övertalade familjen henne att besöka hemlandet. Då beslagtogs hennes telefon och hon bevakades i ett rum i hemmet i Ranyah dygnet runt i flera månader, av pappan och bröderna. När hon skulle gå på toaletten följde de med.

Natten mellan den 3 och 4 september 2011 mördades hon. Allt enligt riksföreningen Glöm Aldrig Pela & Fadime, GAPF, som polisanmälde Saras dödsfall.

”Pappan har makt”

Ordföranden i GAPF, Sara Mohammad, berättar att Sara Mohammed Alis pappa är domare i Ranyah-distriktet:

– Han är en person som själv har makt. Det är ett korrupt samhälle där man skyddar varandra, säger Mohammad.

Bodil Bassmann, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, säger:

– Han är högt uppsatt och har ett kontaktnät, så har jag uppfattat det. Det kan mycket väl vara så att han är domare.

Lägger ner förundersökningen

Ändå accepterar hon slutsatsen från pappans kollega, en annan domare i Ranyah-distriktet, att dödsfallet var naturligt. Därför har hon beslutat att lägga ner förundersökningen:

– Man kan väl säga att bilden som anmälan gav på sätt och vis har förstärkts genom förhör som ägt rum i Sverige. Men dödsfallet har undersökts i Irak och en domare i Ranyah-distriktet har konstaterat att det inte förelåg något onaturligt vid dödsfallet.

– Det betyder inte att jag till fullo köper den förklaringen. Men här har vi misstankar om ett brott som har skett i ett land som vi inte har ett utlämningsavtal med. Jag kommer inte vidare efter att ha fått ett sådant besked från irakiska myndigheter, säger Bassmann.

”Tar mig för pannan”

Åklagaren har inte fått något dödsbevis från Irak och hon vet inte heller om kroppen har obducerats.

Kickis Åhré Älgamo, Sveriges mest erfarna polis när det gäller utredningar av hedersmord, säger:

– Jag tar mig för pannan. Svensk polis har tidigare gjort utredningar där man fått vederbörande kropp uppgrävd och analyserad i efterhand. Då har man fått irakiska myndigheter att agera på uppdrag av svenska myndigheter.

Kan finnas bevismaterial

Åhré Älgamo konstaterar också att det kan finnas bevismaterial som inte har beaktats:

– För några år sedan hade Scotland Yard ett liknande case. En kvinna som filmade sig själv på toaletten och berättade att hon var fängslad, dagarna innan hon mördades. Filmen var Scotland Yards bevismaterial.

Bodil Bassmann har under utredningen konstaterat att den döda kallade sig Sara Mohammed Ali i Sverige, men att hennes riktiga namn var ett annat. Dessutom föddes hon 1986, inte 1990.