Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Grönans ”spöken” får stryk på jobbet

Publicerad 2013-04-25

”Vissa går bara in för att jävlas”

Arbetarna på Gröna Lunds spökhus hotas och misshandlas – ­utan att arbetsgivaren anmäler.

– Vissa går bara in för att ­jävlas. De ger spökena en käftsmäll, en spark eller knuff, säger en tidigare anställd till Dagens Nyheter.

Blir slagnaEnligt polisanmälningar har anställda bland annat slagits i ansiktet och sparkats i underlivet.

Sedan drygt tio år tillbaka arbetar brasilianska gästarbetare från gruppen Up Leon i Spökhuset på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm.

Utslagna tandflisor

Enligt Dagens Nyheters granskning kantas arbetarnas vardag av regelbunden misshandel och hot. I polisanmälningar som tidningen tagit del av finns berättelser om spöken som blivit slagna i ansiktet, sparkade i underlivet och fått tandflisor utslagna.

Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund, känner till att det finns flera fall av misshandel på Spökhuset. Enligt henne ligger ansvaret att anmäla hos företaget Monsab som hyr ut gästarbetarna till parken. Monsab säger sig däremot inte känna till misshandeln, skriver Dagens ­Nyheter.

”Vill inte verka gnälliga”

Gröna Lunds områdeschef ­Johan Lindgren är däremot förvånad över att incidenterna inte anmäls till Arbetsmiljöverket. Han tror att de brasilianska arbetarna har ”en högre tröskel” än många ­andra medarbetare i parken.

– De är väl tacksamma för det jobb de har och vill inte, tror jag, verka gnälliga, säger han till tidningen.