Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Persson till attack mot regeringen

Publicerad 2013-05-01

VINGÅKER. Göran Persson (S) återvände till sin födelseort Vingåker på första maj.

Han gick till stenhårt attack mot regeringen men lyfte också frågan om förkortat arbetstid.

– Vi har ingen som helst diskussion i dag om vad ett gott arbete är, säger han.

För första gången någonsin talade Göran Persson i sin födelseort Vingåker på första maj. Det var en märkbart rörd ex-partiledare som klev upp i talarstolen inför cirka 200 åhörare. Han påpekade att både hans släktrötter och hans politiska rötter finns i bygden.

Persson, som avgick som S-ledare 2007, bytte dock snabbt tema och gick till stenhård attack mot regeringen, som enligt honom har förstört trygghetssystemen i Sverige. Persson nämnde framför allt arbetslöshetsförsäkringen.

– De har sagt att vi ska lämna vissa bakom oss, det gör folk rädda. Men du ska inte behöva bli fattig bara för att du förlorar jobbet. Det är solidaritet och trygghet som är drivkraften för ekonomisk tillväxt, sa han.

Göran Persson menade också att situationen i den svenska skolan behöver styras upp. Han vill se ett slut på vinstdrivande aktiebolag i skolan.

”Det här är fel”

– Skolan är förenad med plikt, som förälder ska du se till att ditt barn går dit. Då ska man kunna kräva att när barnen väl kommer dit ska de inte bli utsättas för aktiebolag som driver verksamhet med vinst. Det går inte att förena pliktlagstiftning med en kommersiell verksamhet. Aktiebolagen bör tas bort, de som finns där nu får vara kvar och sedan får väl de fasas ut så småningom. Men det här går inte bra, det här är fel och det är nog en del av förklaringen till de skolproblem vi har, sa han till Aftonbladet efter talet.

Han gav inte heller mycket för de som säger att det är en valfrihetsfråga.

– Man kan ha valfrihet utan vinstintresse. Det finns en viss torftighet i det intellektuella argumenterandet när man tror att det är vinstintresset som skapar valfrihet. Jag ser gärna föreningar och institutioner som driver verksamheter utan vinstintresse. Det är det normala i världen i övrigt. Det är vi som avviker med vårt långt dragna nyliberala experiment, säger han.

Men framför allt pratade Persson om en fråga som han tycker helt saknas i den politiska debatten i Sverige i dag, den om förkortad arbetstid. Efteråt förklarade han varför.

”Ska jobba långa arbetsliv”

– Det är ingen annan än jag som talar om det här på första maj, att vi måste fundera på hur vårt arbetsliv utformas. Vi har ingen som helst diskussion i dag om vad ett gott arbete är. Vissa människor arbetar ohyggligt mycket och andra arbetar inte alls. Vissa drömmer om att arbeta långa arbetsliv och vissa orkar inte ens fram till 60 år. Det där måste vi ta tag i. Vi ska jobba långa arbetsliv, men kanske inte lika långa arbetsveckor. Det där måste utformas med hjälp av arbetsmarknadens parter, men kanske också en del lagstiftning, säger han.

Han tror att diskussionen inte förs, eftersom folk är rädda.

– För om man börjar den diskussionen kanske man ses som lat eller mindre produktiv, då kanske man kan förlora jobbet. Och förlorar du jobbet i dag riskerar du att bli fattig. Det är en väldigt stark återhållande kraft, säger han.

Efter talet ville Persson inte ge sin syn på den turbulenta tid som varit i S efter Omar Mustafa-affären.

– Jag recenserar inte partiet, men jag följer det naturligtvis, jag lider med dem när det går dåligt och jag gläds med dem när det går bra.

”Regeringen tappar kraft”

Men han gav gärna sin syn på det politiska läget.

– Det känns som om regeringen har tappat sin kraft. Jag ser knappast några förslag från dem som är av nytt slag. Samtidigt har de ett eländigt bekymmer att de små partierna dras ned i det politiska slukhålet, som jag kallat det. Där finns redan Kristdemokraterna. Centerpartiet verkar ha hamnat där och Folkpartiet är på väg mot kanten. Den här alliansen har blivit ett slukhål, jag tror inte de är regeringsdugliga efter nästa val, säger han.

Trots de interna S-bråken så tror han att det kommer gå att formera ett slagkraftiga alternativ för att möta alliansen inför nästa års val.

– Socialdemokraternas politik finns där, arbetsuppgifterna finns där och den klassiska utmaningen att förena tillväxt och rättvisa finns där också. Så det borde gå.

Budskap: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Göran Persson är en erkänt skicklig talare som talar nästan helt utan manus. Han gav, trots att han är en pensionerad politiker, ett framåtblickande tal där han lyfte flera aktuella frågor och också vågade lyfta helt egna förslag.

Begriplighet: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Den gamle S-ledaren har en förmåga att få folk att förstå vilket samhälle han vill ha, vare sig de håller med eller ej.

Humor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Några små skämt levererade han, men eftersom partiet förlorat två val i rad så handlade det mer om att ingjuta kämpaglöd än om att skoja loss.

Publikrespons: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det var välfyllt i Vingåkers Folkets park och folk applåderade och gillade vad de såg. Men den något åldrade publiken gav knappast ifrån sig några glädjetjut.

Helhet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Göran Persson har talat förr och han vet vad han sysslar med. Han lyckades kombinera det nostalgiska som finns i första maj, med ett framåtblickande tal.