Centern får lägsta stödet på tolv år

Publicerad 2012-12-22

Hårt läge för Annie Lööf Annie Lööfs parti rasar i en ny mätning i DN. Men andra mätningar visar annorlunda resultat.

Aftonbladet kunde i går avslöja att Centerpartiet skakas av intern turbulens.

Nu visar en ny mätning från DN/Ipsos att kärnväljarna flyr från partiet – som får sin sämsta notering på tolv år.

Men andra mätningar visar annorlunda.

Centerpartiet presenterade i tisdags ett nytt förslag till idéprogram – i går kunde Aftonbladet avslöja att förslaget lett till internt uppror.

Annie Lööf har inte velat kommentera turbulensen och i dag kom ytterligare ett bakslag för partiledaren som haft en tung höst.

"Ligger riktigt risigt till"

Enligt DN/Ipsos decembermätning får Centerpartiet sitt sämsta stöd sedan bottennoteringen år 2000 då partiet bara stöddes av 3,2 procent, skriver Dagens Nyheter. Skulle det vara val i dag skulle endast 3,4 procent av väljarna rösta på partiet, enligt mätningen. En nedgång med -1,0 procentenheter.

– Centerpartiet ligger riktigt risigt till, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Men i alla undersökningar ser det inte lika nattsvart ut.

Även TV4/Novus presenterar en ny mätning.

Varierande resultat

I den skulle 5,1 procent rösta på partiet om det var val i dag, +1,0 procentenheter.

Och enligt Aftonbladet/United Minds undersökning som presenterades i måndags backade partiet 0,3 procentenheter till 4,8 procent.

TT har pratat med flera statsvetare och statistiker om variationerna i resultaten från olika opinionsundersökningar. Det handlar om hur frågan exakt lyder, vilka och hur många som svarat, hur de valts ut, bortfall och – inte minst – om resultatet är statistiskt säkerställt, enligt nyhetsbyrån.

Samtidigt kritiseras också mediernas hantering av mätningarna. Flera av de personer TT pratat med menar att det ibland exempelvis inte tas hänsyn till felmarginalerna i mätningar.