Skandia vägrar ersätta familj efter Holgers död

Uppdaterad 2012-11-13 | Publicerad 2012-11-12

Försäkringsbolaget hävdar att försäkringen inte gäller

Svikna av Skandia Tobias och Linda förlorade sin fyraårige son Holger i en ovanlig lungsjukdom. Efter att han föddes tecknade de en försäkring med Skandia som innebar att de skulle ha rätt till nära 100 000 kronor om något mot förmodan skulle hända. När Holger dog satte sig Skandia på tvären.

Holger, 4, led av en ovanlig lungsjukdom.

Hans familj trodde att de tecknat den bästa barnförsäkringen som fanns – men när Holger dog satte sig Skandia på tvären.

– Det är som om de trampar på Holger, säger pojkens mamma Linda till Plus i SVT.

Holger Pettersson, 4, insjuknade i en ovanlig lungsjukdom som kallas pulmonell areriell hypertension (PAH). Den gav honom tryck i lungartären och försvårade syresättningen av blodet i lungorna.

Tills slut orkade hans kropp inte kämpa emot längre och Holger dog.

I senaste avsnittet av SVT:s program "Plus" berättar familjen om kampen efteråt med försäkringsbolaget Skandia.

Fick bara 43 000 kronor

Föräldrarna hade efter att Holger föddes tecknat en individuell barnförsäkring. Om något mot förmodan skulle hända honom så skulle det i alla fall finnas en ekonomisk trygget, enligt "Plus".

Familjen hade rätt till nära 100 000 kronor.

När sedan Holger dog så var beskedet ett helt annat från Skandia. I ett brev som "Plus" tagit del av framgår det att familjen endast har rätt till 43 000 kronor.

Hade även hjärtsjukdom

Skandia hävdar att Holger dog till följd av en medfödd hjärtsjukdom och att försäkringen då inte gällde. Hans fall hamnade under undantagsreglerna för dödsfall orsakade av medfödd sjukdom.

Fyraåringen hade ett litet hål mellan hjärtats förmak, men enligt flera hjärtexperter så hjälpte det snarare till att hålla honom vid liv längre. Hålet minskade nämligen trycket i lungartären.

– Det finns ju inga pengar i världen som kan ersätta vad vi har gått igenom, säger pappa Tobias i "Plus".

Mamma Linda fyller i:

– Men det hade ju gjort situationen lite lättare.

Beslutet har överklagats

Familjen har tillbringat nästan 200 dygn på sjukhus i Jönköping, Lund och Göteborg med sin pojke. Linda var föräldraledig med yngsta sonen Arvid och Tobias kunde bara jobba deltid. Efter deras sons bortgång var han dessutom sjukskriven.

Försäkringspengarna skulle hjälpa familjen att fylla igen hålen i ekonomin.

Skandias beslut har överklagats av familjen, men också avslagits av Skandia.

– Det är som om de trampar på Holger, säger Linda.