Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

”Tror något stort kommer att hända”

Publicerad 2014-05-20

Svenske riksdagsledamoten på plats i Bangkok

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) befinner sig i Bangkok.

Redan innan han åkte dit hörde han att något var på gång – nu har undantagstillstånd utlysts i Thailand.

– Sannolikt kommer något stort att hända under de närmsta dagarna, säger han.

Kent Härstedt är i Bangkok för Olof Palmes internationella centers räkning.

Samarbetsorganisationen har under flera år drivit ett försoningsprojekt i Thailand.

”Inte den stora händelsen”

– Bland annat har Kofi Annan, Martti Ahtisaari och Tony Blair varit med och fört samtal med olika ledare för att hitta en väg fram för de motsättningar som finns, säger Kent Härstedt.

I natt, lokal tid, nåddes han av informationen om att den thailändska militären infört undantagstillstånd och krigslagar i hela landet.

– Jag hade hört att det var något på gång redan innan jag kom hit. Men det här är inte den stora händelsen, sannolikt kommer något stort att hända under de närmsta dagarna. Att de går in nu säger kanske något om hur nära kokpunkten det är, säger Kent Härstedt.

Spekuleras i kommande kupp

Att militärer är utposterade på gator och torg tror han är i förebyggande syfte för eventuella oroligheter som kan komma.

– Jag kan bara gissa, men det finns vissa som menar att det här är en juridisk kupp där man avsätter den sittande regeringen. Men det viktiga i det här läget är att det ännu inte varit någon militärkupp, säger Kent Härstedt.

Han har uppgifter om att tiotusentals rödskjortor, som stödjer regeringen, finns samlade i utkanten av Bangkok. Redo att tåga mot centrum om det sker.

– Det är det här vi jobbat för att undvika. Vi har hela tiden vetat att hittar man inte en lösning så kommer det gå mot en värre situation. Det senaste året har det totalt urartat och tyvärr är det många som får betala priset, det är väldigt tråkigt att se, säger Kent Härstedt.

”Finns inga kompromisser här”

Han fortsätter:

– Utan att parterna själva vill hitta försoning går det inte, vill inte parterna spelar det ingen roll vem som jobbar med försoning. Det finns en omognad i thailändsk politik som går ut på allt eller inget, det är inte så att man har respekt för sina motståndare som i Sverige. Det finns inga kompromisser här, det är ”The winner takes it all”.

När Aftonbladet pratade med Kent Härstedt på tisdagsmorgonen, svensk tid, hade han precis avslutat ett samtal med thailändske utrikesministern Phongthep Thepkanjana.

– Han ringde för en stund sedan. Vi ska träffas i morgon och jag var själv förvånad att det kunde bli av. Det kan vara ett positivt tecken, sa Kent Härstedt då.

ANNONS