Billiga bostäder stoppas av staten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-25

Byggare rasar mot byråkraternas petiga regler

Aftonbladet har i en serie artiklar visat att man kan bygga billiga hyreslägenheter i Sverige.

Vi tände debatten. Nu punkteras myterna.

Även i heta Stockholmsregionen kan byggpriserna pressas. Om inte stelbent byråkrati, vinsthunger och politisk ovilja sätter stopp.

Nya billiga hyreslägenheter stoppas av petig statlig byråkrati.

I Upplands Bro byggs hett eftertraktade smålyor för endast 3 000 kronor i månadshyra. Ett föredöme i dyrboendets Sverige.

- Men vi måste slåss om onödiga detaljer som kan fördyra en etta med nästan en tusenlapp, säger Ulf Tapper, vd i Upplands Brohus.

De nya och mysigt röda allmännyttiga trähusen blir nu en stridsfråga med riksintresse.

Husen byggs i en kommun som under 90-talet - på exakt samma plats - tvingades riva hyreslängor med tomma lägenheter.

I dag, i bostadsbristens Sverige, är det därför en triumf att äntligen kunna bygga nytt. Helt enligt regeringens intentioner, med investeringsbidrag för billiga hyreslyor. Detta klaras även i Storstockholm, där byggarna i dag annars helst vill tjäna grova pengar på svindyra bostadsrätter.

Studenter får bo lite sämre

Paradoxalt nog bromsas det goda initiativet av staten själv, via länsstyrelsens plangranskare.

- Vi gör inte fel utan följer faktiskt bara lagstiftningen för bostadens ytor, fönsterljus, sovutrymmen och matlagning, säger Ulla Husell, chef för länsstyrelsens bostadsenhet. När staten ger bidrag är det ju extra viktigt att det blir goda bostäder.

Men vissa av era underkända lägenheter duger för det lägre studentbidraget. Studenter ska alltså bo sämre än andra?

- Ja, så blir det, eftersom bidragsreglerna är lite mildare för dem. Det är enbart tillfälligt boende för unga som studerar.

Bakgrunden:

28 ettor på 30 kvm för 3 000 kr/mån och åtta tvåor på 45 kvm för 4 000 kr/mån byggs just nu i Upplands Bro. Dessutom planeras ytterligare 60 liknande lägenheter.

Ettorna är oerhört populära. Över hundra personer i bostadskön, mest unga, anmälde sig direkt för att få hyra just dem.

Enligt Ulf Tapper sa länsstyrelsen nej direkt med motiveringen att "ingen vill eller kan bo på 30 kvadratmeter, det är för litet".

Dyrare med pyttefönster

Till sist blev det okej, men med krav på fönster i köket. Svårt, eftersom köket ingår i ett allrum med stora fönster. "För mörkt med en tänkt vägg", sa länsstyrelsen - även om ingen vägg var tänkt.

Nu har pyttefönster skapats i gavellyorna och takfönster i övervåningarna. Dock med fördyring.

I sex lägenheter gick det inte att lösa tekniskt. Men dessa egentligen icke godtagbara lyor gick igenom - som studentlägenheter.

- Investeringsbidraget är 82 000 kr/lägenhet, studentbidraget bara hälften, säger Ulf Tapper. Så vi drog ut köksdelen lite med "den tänkta väggen" på annan ledd - och så överklagar vi till statliga Boverket.

- Tänk om all denna kraft hade lagts på fler bostäder i stället för på futtigt petande.

Ärendet har dragits för bostadsminister Lars-Erik Lövdén. Som i en intervju i Aftonbladet påpekat vikten av nytänkande för billiga hyresbostäder"

Tidigare artiklar:

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln