Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

KD kräver en ny emu-omröstning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-09

Utspel från Göran Hägglund på valupptakt

Kristdemokraterna vill ha en ny folkomröstning om ett svenskt medlemskap i valutaunionen under nästa mandatperiod. Det sade kd-ledaren Göran Hägglund när han talade på partiets EU-valupptakt i Stockholm i dag.

Göran Hägglund, KD-ordförande.

– Vi har i partistyrelsen nu tagit ett beslut att förorda en folkomröstning nästa mandatperiod. Men vi har inte sagt något om vilket år, sade Hägglund till TT efter sitt tal.

Hägglund främsta argument till att på nytt ta ställning är att Sverige förlorar politiskt inflytande i EU på grund av vi står utanför euron samt att det är en konkurrensnackdel för svenska företag.

Förslaget väcker direkt intern kritik. EU-kritikern Lennart Sacrédeus, som i vintras petades från partiets EU-vallista, säger att en majoritet av partiets väljare röstade för att behålla kronan vid den förra euro-omröstningen:

– Jag tror att det här kommer att försvåra för KD att fånga upp EU-kritiska röster, säger han till TT.

Även Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om införande av euron som valuta i Sverige.

– Den bör hållas inom två år, senast 2011. Finanskrisen har stärkt argumenten för euron, sade partiledaren Jan Björklund till TT efter Folkpartiets EU-valupptakt i Göteborg i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt reagerar ljumt på Kristdemokraternas nya linje i eurofrågan och förslag om folkomröstning nästa mandatperiod.

– Det kan vi gärna diskutera brett inför nästa riksdagsval, och då också med Socialdemokraterna, sade Reinfeldt till TT i samband med partiets EU-valupptakt i Stockholm.

Reinfeldt: Ingen valfråga

Men det är fel tid att lyfta den frågan nu, enligt honom.

– Det har inget med EU-parlamentsvalet att göra, det är riksdagen som avgör den saken, tillade han.

Enligt Reinfeldt är väljarna kloka.

– De vill ha svar på hur vi vill använda det inflytande vi får i EU-parlamentet, det som är relevant i just det här valet. Det försöker vi svara på, sade Reinfeldt och lyfte fram klimatförändringar, jobb- och finanskris och organiserad brottslighet.