”Kasta en snöboll på Persson och hälsa från mig”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-23

Läs snöchattet med Lars Törnman i Kiruna

Kirunapolitikern Lars Törnman älskar snö – och snöbollar.

– Kasta en på Persson och hälsa från mig.

De sa han när han efter kvällens skidtur chattade han med läsarna på aftonbladet.se.

Hakar säger: Hej, vad jobbar du som?

Lars Törnman säger: I 20 år arbetade jag som gruvarbetare. Nu arbetar jag som politiker i Kiruna, men jag har jobbet i gruvan kvar.

Ellinor säger: Varför gillar du snö så himla mycket?

Lars Törnman säger: Den ger oss ljuset. Innan snön är allt svart, svårt, mörkt och känns deprimerande. Men när snön kommer skapar den ett ljus i livet, en samhörighet. Här uppe i norr är det den mest intensiva tiden på året - vi går ut och umgås.

ninni säger: Tycker du att stockholmare är larviga, som snackar snökaos så fort det kommer några flingor?

Lars Törnman säger: Det tycker jag inte. Vi är vana, i vårt liv är snön en naturlig del. I områden där man inte har samma vana kan den skapa problem. Men visst kan vi ha svårt att förstå orden om katastrof där nere. Vi är vana att skotta oss fram och inte får vi några rubriker om det.

ninni säger: Jag undrar om du kallar snö för olika namn beroende på konsistens? Det gör folk på Grönland.

Lars Törnman säger: Det finns minst 100 olika ord för snön, i den samiska terminologin. Även finskan har en rad ord, så visst finns det här uppe. Men i svenskan finns inte många ord, som ni vet.

bengt säger: Skulle du kunna tänka dig att bo i södra Sverige?

Lars Törnman säger: Ja, jag har bott i Trollhättan ett år – om det räknas. Jag pressade plåt för brinnande livet hos Saab. Och jag har aldrig frusit så mycket som jag gjorde den vintern. Som en naturlig del i livet klär vi oss efter temperaturen här uppe, men där nere gick det inte. Det var för fuktigt och man klädde sig fel.

Hur kallt har du där uppe? säger: Hej Hur kallt har du där uppe?

Lars Törnman säger: I min hemby någon mil utanför Kiruna, Nedre Soppero, är det bara minus -30. Och när jag var ute och skidade var det bara minus - 20.

fru Ängen säger: Har ni gubbar som skottar mellan parkerade bilar eller fastnar de bakom stora vallar som här söderut?

Lars Törnman säger: Vi har nog alla en spade i bilen, i fall det skulle hända. De flesta är vana att vara ute i halka och snö. Men visst händer det att spaden måste fram.

Snowball säger: Är det sant att man kan få mask om man äter snö?

Lars Törnman säger: På samma sätt som det i gruvan spreds rykten om gruvormar har det spridits rykten om snön. Det är inte sant, utan snön är gynssam och bra. Den motverkar nog snarare mask och säkert är att den är med och ger ett bra renkött.

Host host säger: Jag blir så jädra förkyld på vintern. Tycker inte du att det är kallt och jävligt?

Lars Törnman säger: Det märkliga är att jag nog aldrig är förkyld på vintern. Jag och många här blir det innan snön, när det är mörkt och deprimerande. Men med snön kommer en renhet och torrhet som gör att den snarare hjälper.

Fred säger: Hur står ni ut med mörkret uppe i Kiruna på vintern?

Lars Törnman säger: Det är det som folk luras av. Det är inte sant. Den mörkaste tiden här är i september. På vintern har vi det ljusare än i Stockholm och söderut tack vare snökristallernas reflexer mot månljuset, stjärnorna och norrskenet. Det ger ett ljus man inte tror är möjligt, vi har ju det här blåa ljuset som ger ljusare nätter än i Stockholm.

säger: Är snöbollarna hårda och större däruppe ?

Lars Törnman säger: Jag tror att de är hårdare. Vi är starkare här uppe så vi kan krama dem hårdare. Men det är förbannat kul att kasta dom och ni får gärnas kasta en på Persson och hälsa från mig.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln