Estelle fyller ett – firades på Haga slott

Publicerad 2013-02-23

Kungaparet, moster Madde och faster Anna – alla var under lördagen på Haga slott för att gratta Estelle.

Men firandet skedde privat.

Därför passade hovet på att publicera helt nya bilder på prinsessan.

Klockan 04.26 den 23 februari förra året kom Estelle Silvia Ewa Mary till världen, 3 280 gram tung och 51 centimeter lång.

Ett par timmar senare höll den nyblivne pappan – prins Daniel – presskonferens från sjukhuset och talade bland annat om för det samlade pressuppbådet att känslorna var "lite all over the place".

Firar på Haga slott

I dag firade Estelle sin första födelsedag.

– Det kommer att bli ett privat firande ute på Haga. Det blir inget officiellt firande med tanke på att prinsessan faktiskt bara är ett år, säger hovets informationschef Bertil Ternert, som inte vill berätta mer än att bara närmsta familjen får vara med på kalaset.

Moster Madeleine la tidigt på lördagsmorgonen upp en bild på en ballong med en hälsning till sin systerdotter på Facebook: "Grattis Estelle på 1-årsdagen önskar moster!", skriver prinsessan.

Under förmiddagen anlände bland andra Daniels syster Anna Westling Söderström med familj och en av prins Daniels kompisar till Haga. Vid 15-tiden på eftermiddagen anlände kungaparet för att fira sitt barnbarn och en stund senare kom prinsessan Madeleine till slottet.

"Har kunnat leva i privat miljö"

Estelle har under sitt första levnadsår gjort några officiella framträdanden, som till exempel under firandet av Victorias födelsedag.

– I övrigt har hon kunnat leva i en privat miljö, säger Bertil Ternert.

Hovet har under året publicerat en rad officiella bilder på Estelle, senast i dag då nya bilder på en födelsedagsfin prinsessa lades upp på kungahusets hemsida. Bertil Ternert tror att det kan ha bidragit till att hon "lämnats i fred" av bland annat media.

– Det har visats en stor respekt av fotografer. De har inte gått för nära eller tagit bilder i smyg. Jag vet att kronprinsessparet är tacksamma för det, säger han.

På de nya bilderna, som är tagna på Haga slott, har Estelle på sig samma klänning som Victoria bar när hon fyllde ett år.

Hovet har fått många frågor om hälsningar och gåvor till Estelle inför ettårsdagen och Victoria och Daniel har meddelat en önskan om att de som vill skänka en gåva tänker på parets stiftelse.

ANNONS