Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Expert om viktfusket: Är vanligt

Publicerad 2013-06-13

Willys lovar stickprover efter avslöjandet

Aftonbladet avslöjade matjätten Willys viktslarv.

Enligt Livsmedelsverket är felmärkning av vikt på produkter däremot inget nytt.

– Det har förekommit i alla år, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på myndigheten.

Kunder som handlat kött, fisk och kyckling på Willys blev lurade på pengar när varor vägde upp till ett kilo mindre än vad som stod på etiketten.

När Aftonbladet gjorde stickprov i Willys butik i Sickla fann vi flera produkter som vägde upp till 190 gram mindre än vad de skulle, alltså långt över den tillåtna felmarginalen.

”Har förekommit länge”

Enligt Livsmedelsverket är slarv med vikten på köttprodukter som finns i svenska butiker inte något nytt. Det är något som alltid diskuterats på myndigheten.

– Det har förekommit i alla år. Det gäller inte jättemånga ärenden men det kommer in klagomål om detta då och då. Men man kanske inte har kontrollerat det så noggrant heller. Ju mer man kontrollerar, desto mer brukar man hitta, säger Alexander Sobestiansky.

Han har däremot inte hört talas om att det skulle röra sig om medvetet fusk.

Det finns tillåtna avvikelser när det kommer till vikt, men det rör sig om små marginaler. En stek som enligt etiketten ska väga ett kilo får enligt Livsmedelverket och Swedacs regler väga 15 gram för lite.

– Vi har en lagstiftning som säger hur livsmedel ska märkas. Med varor och livsmedel som har ett högt värde, som just köttprodukter, och som säljs på volym är detaljnivån ännu viktigare, säger Alexander Sobestiansky.

– Hela lagstiftningen har två mål, att säkerställa hygienen och att se till att folk inte blir lurade. Får jag betala för mer än vad jag fått så är det fusk.

Willys ska följa upp vikten

Efter avslöjande kommer Willys kräva att leverantörerna följer bestämmelserna. Företaget kommer även själva kontrollera att produkterna har rätt vikt.

– Vi ska göra fler stickprover nu och inte bara förlita oss på våra leverantörer. Vi har även uppmanat våra butiker att kontrollväga varorna själva så att det inte finns felmärkta varor i diskarna, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.

Så mycket får vikten diffa i butik

Angiven mängd Tillåten avvikelse

från 5 till 50 gram 9 procent

från 50 till 100 gram 4,5 gram

från 100 till 200 gram 4,5 procent

från 200 till 300 gram 9 gram

från 300 till 500 gram 3 procent

från 500 till 1 000 gram 15 gram

från 1 000 till 10 000 1,5 procent

Regler för vikt och volym

Livsmedel ska märkas med den vikt eller volym det hade vid förpackningstillfället. Förpackningens vikt får inte räknas med.

På produkter som är inlagda i spad eller liknande ska produktens vikt anges såväl med som utan spad.

Det genomsnittliga innehållet i ett parti färdigförpackade varor får inte vara mindre än vad som anges på förpackningarna.

Högst 2,5 procent av förpackningarna i ett parti får ha större negativa avvikelser än vad som är tillåtet.

Ingen enskild förpackning i ett parti får ha en negativ avvikelse som är mer än dubbelt så stor som den tillåtna avvikelsen. Källa: Livsmedelsverket