Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Nu prövas grooming i rätten för första gången

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-05

Grooming Mannen misstänks ha kontaktat hundratals barn på nätet. Obs! Flickan på bilden har ej med artikeln att göra.

I dag startar rättegången mot en 35-årig man från Perstorp.

Han åtalats för att ha utsatt 30 flickor mellan 9 och 14 år för sexövergrepp via internet.

Det är första gången som den nya lagen om grooming – att ta kontakt med barn i sexuellt syfte – prövas.

Rättegången väntas inte vara över förrän till jul.

Totalt är 28 rättegångsdagar inplanerade vid tingsrätten i Helsingborg mot 35-åringen, skriver Helsingborgs Dagblad. Man har för säkerhets skull satt in två domare ifall någon av dem blir sjuk.

Dömd för våldtäkt

Den 35-årige mannen – som sedan tidigare är dömd för våldtäkt mot en 13-årig flicka – misstänks ha haft kontakt med hundratals flickor via nätet. Bara 30 av dem finns med i åtalet. Alla fall där flickorna är över 15 år har sorterats bort.

– Det handlar om helt vanliga familjer och majoriteten av flickorna var mellan 10 och 13 år när de fick kontakt med mannen, säger advokat Susanne Ljungqvist till Helsingborgs Dagblad.

Första grooming-fallet

Dagens rättegång är unik så tilllvida att det är första gången som åklagarna använder den nya lagen kontakt med barn i sexuellt syfte - så kallad grooming. Groomingbrottet är dock bara ett av totalt 29 åtalspunkter mot 35-åringen.

Mannen har enligt HD använt barnsajten Snuttis för att få kontakt med flickorna. Där har han sagt att han är i 14-16-årsåldern. För några av flickorna har han hävdat att han är av kunglig börd och att han haft en roll i filmen Arn.

– Han har haft flera kontakter med flickorna innan det sexuella smygs in. Det är mycket "hålla handen" och "titta på solnedgången", säger Susanne Ljungqvist till Helsingborgs Dagblad.

”Snälla, snälla”

Men efter ett tag har han alltså framfört olika krav på sexuella handlingar framför en webbkamera.

– De har känt ett tryck, ett tvång att göra det. Alla säger att han tjatar och tjatar. Han säger saker som "du är så söt" och "snälla, snälla". De har känt en himla press, säger advokaten till HD och tillägger att flickorna gruvar sig inför rättegången.

– De mår inte bra nu när allt ska dras upp igen. De har blivit äldre och har nu förstått hur de blivit lurade, säger hon till HD.