”Man är dum om man går ut och jobbar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-14

Före detta riksdagsledamöterna som inte vill söka jobb

Åtstramningar för vanliga arbetslösa Svensson.

Men före detta riksdagsledamöter kan leva ett slött liv i sus och dus – medan skattebetalarna står för notan.

– Man är dum om man går ut och jobbar, säger Maud Ekendahl (m) till TV 3:s Insider.

Före detta vänsterpartisten Inga Lanz får drygt 33 000 i månaden.

För arbetslösa blir reglerna allt strängare. Arbetssökande ska söka de jobb som arbetsförmedlingen anvisar och de arbetssökande ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Arbetssökande måste vara beredda att söka jobb i hela landet från dag ett.

Men för före detta riksdagsledamöter ser reglerna helt annorlunda ut. De kan lyfta tiotusentals kronor i månaden i så kallad ”inkomstgaranti” – utan krav på någon som helst motprestation.

”Dumt att jobba”

TV 3:s Insider har talat med flera före detta riksdagsledamöter som lyfter över 30 000 skattekronor i månaden – men som inte vill söka nya jobb.

– Om jag enligt de regler som varit i riksdagen är berättigad till den här garantin, då är man dum om man går ut och jobbar och söker jobb, säger före detta riksdagsledamoten Maud Ekendahl (m), som får ut 33 665 kronor i månaden, till Insider.

Inga Lantz, före detta riksdagsledamot för vänsterpartiet, spenderar sin tid med att måla tavlor, skriva, och kommunicera telepatiskt med djur. Samtidigt lyfter hon 33 792 kronor i månaden i inkomstgaranti.

– Jag är en oerhört priviligierad kvinna, jag är tacksam för detta. Jag har kunnat måla, skriva, och har kunnat leva ett gott liv, säger Inga Lantz till Insider.

Hon påpekar också att hon, till skillnad från Ulrica Messing, inte kunnat gifta sig rikt.

– Jag hade ingen miljardär att gifta mig med, säger Inga Lantz.

”Inte dåligt samvete”

Enligt inledningsparagrafen i den lag som ger före detta riksdagsledamöter rätt till inkomstgaranti står det att ersättningen ska vara en ekonomisk trygghet under en övergångsperiod, och att den inte ska vara avsedd som varaktig försörjning. Men de riksdagsledamöter som Insider talat med är inte sugna på att söka jobb.

– Jag har inte dåligt samvete, säger Viviann Gerdin (c), som lyfter 38 980 kronor i månaden.

Viviann Gerdin har tidigare själv skrivit en motion till riksdagen om skärpta krav i arbetslöshetsförsäkringen.

Så säger lagen om inkomstgarantin:

1 § Syftet med inkomstgarantin är att skapa en ekonomisk trygghet för en avgången ledamot i den omställningssituation som uppstår när han eller hon lämnar riksdagen. Garantin är inte avsedd som en varaktig försörjning.

(Lag (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter, 13 kap.)