Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Dubbla våldtäkter i Skellefteå i helgen

Publicerad 2016-08-29

Först spärrades ett område av i Stadsparken, sedan spärrades en trappuppgång i centrala Skellefteå av.

Orsaken är två misstänkta våldtäkter – trots att polisen sa att ”ingen kommit till skada”.

– Man far illa av att bli överfallen det är vi ganska överens om, säger poliskommunikatör Börje Öhman och håller med om att det var ”klumpigt uttryckt”.

I lördags spärrade polisen av två olika områden i centrala Skellefteå. Polisen var mycket förtegen om vad som har hänt, men bekräftade att det skett ”ett brott av dignitet”.

Nu berättar de varför platserna spärrades av.

– Vi har utrett två anmälningar gällande våldtäkt under natten till lördag, säger polisens förundersökningsledare Lars-Marthin Markstedt.

Detta trots att polisens förundersökningsledare på lördagsförmiddagen sa till tidningen Norran att ”ingen person skadats”. En kommentar som Norran valt att plocka bort, men som Aftonbladet och nyhetsbyrån TT rapporterade om.

Polisen: Klumpigt uttryckt

Polisens kommunikatör Börje Öhman vet inte exakt hur det gick, men han håller med om att det var ”klumpigt uttryckt”.

Blir man inte skadad om man blir våldtagen?

– Ja, det tycker jag.

– Generellt kan jag säga att man alltid kommer till skada om man är utsatt för ett sådant grovt brott som våldtäkt. Då kan det vara fysiskt, psykiskt eller både och. Generellt kommer man alltid till skada om man blir överfallen.

Drogs in i trapphus

En kvinna misstänks ha våldtagits i Stadsparken vid 21.30 tiden på fredagskvällen. Platsen spärrades omedelbart av och polisens tekniker satte under lördagen upp ett svart tält på platsen för att kunna samla in bevis.

– Jag kan inte gå in på vad vi hittat. Men det finns i nuläget ingen känd gärningsman, säger Markstedt.

Bara timmar senare, klockan 01.53, misstänks ytterligare en kvinna ha blivit våldtagen i centrala Skellefteå. Hon ska ha blivit indragen i ett trapphus där hon våldtogs av en okänd man, enligt polisen. Inte heller för den våldtäkten finns ännu någon misstänkt.

Enligt polisen rör det sig om två olika gärningsmän.

– Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara samma gärningsman, säger Lars-Marthin Markstedt.

Han vill inte gå in på kvinnornas ålder, signalement på gärningsmannen eller hur utredningen gått hittills, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Aftonbladet har sökt polisens förundersökningsledare för en kommentar.