Livstid för polismördaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Han dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.

Domen överklagades i hovrätten.

I dag föll domen mot mannen som sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén i Nyköping förra året.

Tingsrättens dom fastställs.

Den 55-årige mannen dömdes i Nyköpings tingsrätt för mordet på Fredrik Widén. Tingsrätten skrev i domen som avkunnades den 11 december att mordet var att likna vid en avrättning.

55-åringen överklagade domen till hovrätten som i dag fastställde tingsrättens dom.

Ej nödvärn

Det betyder att hovrätten inte köpte mannens invändning om att han handlat i nödvärn. Inte heller lät sig hovrätten övertygas av chefsöverläkare Marianne Kristiansson, som ansåg att han var deprimerad och därmed allvarligt psykiskt störd vid mordet.

I stället slår hovrätten i sin dom på tisdagen fast att det handlade om uppsåtligt dödande, alltså mord. Straffet: Livstids fängelse.

"Bortom rimligt tvivel"

Enligt hovrätten är det bortom rimligt tvivel klarlagt att 56-åringen måste ha varit medveten om risken för att skotten skulle döda Fredrik Widén och att han varit helt likgiltig inför detta.

56-åringens invändning om att han haft ett synfel saknar betydelse, liksom hans invändningar om bristande uppsåt och om nödvärn.

Den enda åtalspunkt som hovrätten ogillar är den som gäller olaga hot mot rättspsykiatern Göran Fransson.

Psykiskt instabil

Det var den 20 juni förra året som polismannen Fredrik Widén och hans kollegor skulle hämta den psykiskt instabile 55-åringen, enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Men när poliserna närmade sig 55-åringen i hans bostad i centrala Nyköping, sköt han flera skott mot poliserna.

Fredrik Widén träffades av sju skott. Han avled omedelbart. Även poliskollegan Per-Erik Eriksson träffades av skott från 55-åringens pistol och blev skadad i armen.

55-åringen greps samma dag. Han är sedan tidigare känd av polisen och psykiatrin. 1994 dömdes han till tio års fängelse för dråp och försök till dråp sedan han knivdödat en man på en krog i Nyköping och skadat två andra personer allvarligt.

Sedan dess har han ägnat sig åt att få upprättelse mot den domen. Han har fått diagnosen kverulansparanoia.