Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Silvia: ”Det är en fantastisk uppfinning”

Uppdaterad 2014-05-18 | Publicerad 2014-05-17

Hon är en upptagen mormor och har ett barnbarn på andra sidan Atlanten.

Nu hyllar drottning Silvia Skype.

– Det är en fantastisk uppfinning, säger hon till TV4:s Malou von Sivers i en lång intervju.

Drottning Silvia blev för bara några månader sedan mormor för andra gången och har i flera intervjuer uttryckt att ”det är livets efterrätt” att ha barnbarn.

Fullspäckat schema

I ”Malou möter” som sänds i TV4 i kväll, söndag, berättar Silvia också för Malou von Sivers om kärleken till lillsessorna Estelle och Leonore.

– Med sina egna barn var det naturligtvis väldigt speciellt och fint, men ett litet barnbarn... Plötsligt ser man en varelse som utvecklar sig, som börjar tänka själv, drar slutsatser på rätt sätt och kommer med kommentarer. Det är härligt, säger Silvia i intervjun.

Samtidigt berättar hon att hon inte hinner träffa barnbarnen i den utsträckning hon skulle vilja. Hennes schema är fullspäckat med bland annat möten och konferenser. Bara under nästa vecka har Silvia nio officiella åtaganden enligt Kungahusets kalender.

”Jag får väl resa dit”

– Nu har vi två barnbarn. Den ena är här, men då har vi så mycket program också så det är inte så att jag ser henne varje vecka. Men svårare blir det ju naturligtvis med lilla Leonore som bor på andra sidan jordklotet. Men jag får väl resa dit då, nu får jag forma mitt liv så att jag också får lite mer tid för det, säger drottningen i intervjun med TV4.

Malou von Sivers: Hur gör då drottningen för att hålla kontakt (...) är det Skype?

– Det blir, hoppas jag, mera Skype med lilla Leonore, också. Skype är en fantastisk uppfinning, och att den är svensk är ännu bättre. Så det kommer att gå bra hoppas jag.

Redan i slutet av april visades en del av intervjun med drottningen i ”Malou efter tio” eftersom temat då var demens, ett ämne som Silvia är väldigt engagerad i och som stora delar av intervjun berör. Hennes mamma Alice Sommerlath var dement och drottningen berättar om sina egna känslor kring sjukdomen under intervjun.