Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Titta: Här är yrkena där du kan få jobb

Uppdaterad 2014-03-03 | Publicerad 2014-02-28

Se Arbetsförmedlingens lista

Lärare och sjuksköterska är två av yrkena där det Arbetsförmedlingen förutspår att det kommer vara brist på arbetskraft om fem till tio år.

Vill du utbilda dig till ett yrke där prognosen ser ljus ut för att få ett jobb?

Då ska du satsa på att bli sjuksköterska, läkare eller lärare.

Enligt Arbetsförmedlingen är det några av yrkena där det kommer bli arbetsbrist om ett par år.

Varje år ger Arbetsförmedlingen ut en rapport för hur arbetsmarknaden ser ut det kommande året och även hur det beräknas se ut på fem till tio års sikt.

Under 2014 räknar Arbetsförmedlingen med att drygt 1 300 000 rekryteringar genomförs.

De som har arbetslivserfarenhet och är utbildade kommer att möta en god arbetsmarknad inom flera yrken, men inom ett antal yrkesområden blir konkurrensen om jobben fortsatt hård.

”Arbetsmarknaden blir alltmer tudelad”

De som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning eller att de som har en inriktning på sin utbildning mot yrken där konkurrensen om jobben är mycket stor får fortsatt svårt att få jobb.

– Det blir allt tydligare att arbetsmarknaden blir alltmer tudelad. En grupp arbetssökande får ett arbete snabbt och upplever konkurrensen om jobben som liten, exempelvis inom IT-yrken, högskoleyrken inom hälso- och sjukvård samt teknikyrken, men också inom flera gymnasiala yrkesutbildningar. Å andra sidan innehåller arbetsmarknaden en grupp arbetssökande som möter en mycket kärv arbetsmarknad, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen i ett pressutskick.

Här råder det överskott och brist

Under det kommande året kommer det vara störst brist på arbetskraft inom yrken som exempelvis förskollärare, byggnadsplåtslagare eller sjuksköterskor inom psykiatrisk vård.

Yrken som får det tufft, där det råder störst överskott på arbetskraft, är till exempel journalister, städare och vårdbiträden.

För dig som ska börja plugga och vill utbilda dig inom ett yrke där det väntas bli brist på arbetskraft de närmsta fem till tio åren listar prognosen tio yrkesområden. Bland annat receptarier, undersköterskor och läkare.

Se hela listan här intill.