Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ny invasiv art i Sverige – släkt med jättelokan

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-27 19.18

Bredlokan har hittats i Sverige. Den skiljer sig från släktingen jättelokan bland annat genom sina bredare blad.

En ny invasiv främmande art har av en slump hittats i Värmland – en släkting till jättelokan som gömt sig i dess snår.

Nya bredlokan kan även finnas på andra platser i landet, enligt Dan Mangsbo på länsstyrelsen i Värmland.

Vid en inventering av den invasiva arten jätteloka i Värmland upptäcktes en liknande art. Den hade bredare, mer rabarberliknande blad och exemplar samlades in och artbestämdes av expert. Man hade upptäckt en ny invasiv art i Sverige – bredlokan. Något SVT Värmland var först med att rapportera.

– Den har inte påträffats i Sverige tidigare men finns närmast i Danmark och i Baltikum, berättar Dan Mangsbo, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Värmland, för TT.

Bredlokan kommer från början från Kaukasus där den växer naturligt men har introducerats som foderväxt på flera platser i Europa.

– Vi vet inte riktigt hur den har kommit hit till Karlstadstrakten.

Och det är inte omöjligt att bredlokan finns även i andra delar av landet, menar Dan Magnsbo.

– Här har vi ju trott att det varit vanliga jättelokor och det var lite av en slump att vi uppmärksammade de här avvikande exemplaren.

Bekämpning pågår

Åtgärder har gjorts på de två platser där man upptäckt bredlokan. På den ena platsen är alla plantor uppgrävda och på den andra finns några få kvar men man har förhindrat ytterligare fröspridning.

– Vi måste agera snabbt på helt nyupptäckta växter. Jag tror det är möjligt att ha framgång med att få bort den då det är väldigt få plantor kvar.

Ibland upptäcks invasiva arter för sent och då måste andra strategier tillämpas för att bekämpa växten och det kan bli mycket svårt att lyckas.

– Den här gången gick det bra och vi har inte hittat den på fler platser i Värmland än.

Samma släkte som jättelokan

Bredlokan ingår i samma släkt som jättelokan. Båda arter kan bilda mycket stora och täta bestånd. Där de växer skuggar de marken och andra naturligt förekommande växter konkurreras ut.

– De breder ut sig väldigt snabbt och har en enorm kapacitet att producera frön. En blomma kan innehålla flera tusen frön på senhösten, förklarar Dan Mangsbo.

De båda arterna har samma negativa egenskaper och är förbjudna på samma sätt i hela Sverige.

– Så man kan också säga att egentligen spelar det ingen roll om man lyckas identifiera bredlokan från jättelokan på andra platser. De bekämpas på samma sätt ändå.

Följ ämnen i artikeln