Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Insats ”Kraken” knäckte krypterade ”Ghost” – svenskar inblandade

Uppdaterad 12.19 | Publicerad 10.40

”Omöjliga att hacka”.

Så marknadsfördes Ghost-telefonerna som använts av kriminella från bland annat Sverige.

Svensk polis var med och slog ut ”Ghost” men inga svenskar greps vid insatsen – dock utesluter polisen inte gripanden framöver.

– För alla, som använder krypterade chattar i kriminella syften, finns risken att polis knackar på i framtiden, säger vice chefsåklagare Måns Biörklund,

Encrochat, Anom, Sky/ECC och nu den krypterade kommunikationstjänsten Ghost.

Den numera dekrypterade tjänsten har använts av kriminella världen över och blev populär när Encrochat knäcktes.

Nu har australisk polis lyckats ta sig in och knäcka den krypterade kommunikationstjänsten ”Ghost” under insatsen som gått under namnet ”Kraken”. I hemlighet har polisen kunnat följa hur kriminella diskuterat narkotikaaffärer, morduppdrag och annan allvarlig brottslighet genom att gå igenom runt 125 000 meddelanden som skickats genom Ghost.

Ett verktyg som använts av kriminella för att planera narkotikaaffärer och morduppdrag.

Och under onsdagen slog polisen till och grep flera personer från Sverige, Irland, Kanada och Australien, rapporterar ABC News.

Sverige deltog från början

Nio länder var inblandade i insatsen, däribland Sverige. Linda H Staaf, Sveriges nationella chef för Europol, berättade vid pressträffen att svensk polis var med och slog ut ”Ghost”.

Sverige var med och deltog i insatsen från början. Bland annat kunde svensk polis lokalisera en av de servrar som hanterade Ghost-data under 2020. Året därpå inleddes ett internationellt samarbete.

Europolchefen Cathrine De Bolle.

Adriana-mördare använde Ghosttelefon

Europolchefen Catherine De Bolle berättade om insatsen vid en pressträff på onsdagen:

– Kriminella trodde att de kunde gömma sig bakom teknologin för att planera mord och narkotikaaffärer. Men idag har vi gjort det tydligt för dem. Oavsett hur avancerad teknologin är, hur säker de tror att kommunikationen är så kommer vi att hitta dem. Och vi kommer att stänga ner deras kriminella aktiviteter, säger Catherine De Bolle.

Bland annat har den livstidsdömde för mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg, Maykil Yokhanna, använts sig av en Ghost-telefon.

Tjänsten har de senaste åren gäckat svensk polis då man haft svårt att ta sig in i tjänsten. Krypteringen har inneburit att polisen inte kunnat ta sig in i telefonerna.

I Adrianafallet tog åklagaren hjälp av FBI dit Ghost-telefonen skickades.

”Polisen kan komma och knacka på”

Vice chefsåklagare Måns Biörklund, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger att själva utredningsfasen nu kommer att börja.

– Nu har Sverige möjlighet att ta del av andra länders insamlade information.

Under operationsfasen har inga svenska gripande gjort, men Måns Biörklund säger att det kan ske i den nya fasen.

De som använt Ghost i kriminella syften, vad kan de vänta sig under den nya fasen?

– För alla, som använder krypterade chattar i kriminella syften, finns risken att polis knackar på i framtiden. Det var flera år sedan man knäckte de Encrochat och Sky, men vi hälsar fortfarande på hos folk som har kopplingar till det.

Polisen: Förhindrat våldsbrott

Ted Esplund, poliskommissarie vid nationella operativa avdelningen, Noa, säger i ett uttalande att man genom operationen kunnat förhindra grova våldsbrott och att man beslagtagit vapen och stora summor pengar i flera länder.

– Vi har en god uppfattning om vilka svenska individer som både använt sig av, salufört och administrerat plattformen. Juridiskt har vi varit begränsade att ta del av all information i detta skede men nu tar utredningsarbetet vid och svensk polis kommer kunna ta del av andra länders förundersökningsmaterial, säger Ted Esplund.

32-årig datanörd pekas ut som grundare

Enligt polisen har Ghost-telefonerna uteslutande använts av kriminella. Hur många som använt sig av appen i Sverige är oklart.

Under åren har Ghost telefoner dykt upp i flera brottsutredningar i Sverige.

Mannen som pekats ut som grundaren bakom Ghost är en 32-årig man från Korea som bodde hemma hos sina föräldrar i utkanten av Sydney. Han har beskrivits som en ”datanörd” som gillar karaoke.

Linda H Staaf, Sveriges nationella chef för Europol.