Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Netanyahu: Israel utökar krigsmål

TT-AFP

Uppdaterad 03.40 | Publicerad 01.39

Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israeler som tvingats fly från landets norra delar efter beskjutning från Hizbollah i Libanon ska kunna återvända säkert, understryker premiärminister Benjamin Netanyahu.

Utspelet om ett vidgat mål för kriget kommer inför den amerikanske utrikesministerns planerade besök i Kairo.

”Det säkerhetspolitiska rådet uppdaterade krigsmålen denna kväll så att de nu inkluderar följande sektion: Ett säkert återvändande för boende i norr till deras hem”, säger Netanyahus kansli i ett uttalande.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och den Iranstödda Hizbollah-milisen i Libanon angripit varandra på daglig basis. Det har tvingat många människor från sina hem.

Beskedet om de utökade krigsmålen kommer timmarna efter det att USA:s utrikesdepartement meddelat att utrikesminister Antony Blinken senare i veckan ska resa till Egypten där han ska diskutera försöken att få till en vapenvila i kriget i Gaza.

Besöket blir Blinkens tionde i regionen sedan krigsutbrottet den 7 oktober förra året.

Hamas och Israel har vid upprepade tillfällen anklagat varandra för att sabotera förhandlingarna och Netanyahu har gång på gång sagt att kriget inte kommer att ta slut förrän man har uppnått landets mål.