Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Israel varnar USA: Krig i Libanon nära

TT-AFP

Publicerad 2024-09-16 18.56

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Benjamin Netanyahu säger att Israel kommer att ”göra vad som behövs för att garantera säkerheten” mot Libanon. Hans försvarsminister varnar för att ett krig är nära.

Såväl premiärminister Netanyahu som försvarsminister Yoav Gallant tog på måndagen emot det amerikanska sändebudet Amos Hochstein.

Båda varnade för att tiden håller på att rinna ut för ett fredligt slut på konflikten med den av Iran stödda Hizbollahmilisen i Libanon.

Enligt ett uttalande underströk Gallant att orsakerna till ett allt mer försämrat läge är att Hizbollah ställer sig allt närmare terrorstämplade Hamas, och att den islamistiska rörelsen inte visar tecken på att vilja avsluta attacker mot Israel.

”Därför är det enda sättet att återfå säkerhet för Israels norra samhällen en militär insats”, sade Gallant enligt ett uttalande.

Netanyahu sade till Hochstein att en ”fundamental förändring” krävs och att Israel ”är berett att göra vad som behövs för att garantera säkerheten” vid gränsen mot Libanon.

Amos Hochstein har tidigare uppmanat Israel och Hizbollah att nå en diplomatisk lösning, eftersom ”ett tillfälligt eldupphör inte räcker”.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis.

Förra veckan uppgav AFP att 614 personer har dödats på den libanesiska sidan, inklusive 138 civila. I Israel har samtidigt minst 24 soldater och 26 civila dödats.