Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Putin: "Multipolär världsordning" bildas

Publicerad 2024-10-23 08.02

Rysslands president Vladimir Putin i Kazan på tisdagen då Brics-mötet inleddes.

En oåterkallelig ”multipolär världsordning” håller på att bildas, säger Rysslands president Vladimir Putin vid Brics-ländernas toppmöte i ryska staden Kazan.

Han välkomnar erbjudanden från andra länders ledare att medla i Ukraina-konflikten.

Sammanslutningen Brics, som till stor del består av diktaturer eller länder med kraftigt demokratiskt underskott, har tidigare kritiserat ”västländers hegemoni” som leder till vad de kallar ett maktfullkomligt världsherravälde.

– Processen att bilda en multipolär världsordning är i gång, en dynamisk och oåterkallelig process, säger Putin till Brics-ländernas ledare när mötet invigs på onsdagen.

”Bidra mer aktivt”

Många länder på Brics-mötet har uttryckt ”en önskan om att bidra mer aktivt” för att lösa konflikten i Ukraina, en önskan som Putin välkomnar, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid sidan av toppmötet, rapporterar ryska statliga medier.

I samtal under mötet har Putin enligt Peskov lyft vad han uppger är ”den mycket positiva dynamiken på fronten för de ryska väpnade styrkorna”.

EU uppmanar Brics-ledarna att säga till Putin att ”omedelbart avsluta kriget” i Ukraina.

– Vi litar på att alla deltagare vid toppmötet i Kazan kommer att använda detta tillfälle till att uppmana Putin ännu en gång att omedelbart avsluta kriget mot det ukrainska folket, säger EU-talespersonen Peter Stano.

Guterres på plats

FN:s generalsekreterare António Guterres har anlänt till Ryssland för att också delta i toppmötet. Enligt Guterres ska han på plats ”bekräfta sina välkända ståndpunkter i Ukrainakonflikten”, men hans besök på rysk mark har kritiserats av Ukrainas utrikesdepartement.

Kort efter att Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 uppmanade Guterres till ett omedelbart eldupphör, vilket inte hörsammades av Ryssland.

Vid toppmötet i Kazan kommer Guterres att träffa ett antal ledare, bland annat den ryske presidenten Vladimir Putin på torsdag, vilket blir deras första möte på mer än två år.

De ursprungliga så kallade Brics-länderna är Brasilien, Indien, Kina, Sydafrika och Ryssland, men de har senare utökats med bland andra Saudiarabien, Egypten, Etiopien, Förenade arabemiraten och Iran.