Irakiske försvarsministern i möte med svenska ambassaden
Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-26
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari misstänks för krigsbrott och bidragsbrott i Sverige, där han också är medborgare.
I går pressades han vid ett möte med svenska ambassaden i Irak.
– De har tagit upp det som hänt och polisanmälningarna, men också de hot som kommit mot svenska medier, säger Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Flera svenska politiker har reagerat på uppgifterna som framkommit i svensk press de senaste dagarna om att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är en svensk medborgare som varit sjukskriven i flera år.
Vid ett extrainkallat möte i dag för försvarsutskottet och utrikesutskottet i Sveriges riksdag redogjorde representanter för försvarsdepartementet och utrikesdepartementet både för situationen i Irak, och för hur den svenska regeringen reagerat på uppgifterna om al-Shammari.
– I dag kommer UD:s kabinettssekreterare Annika Söder och Jan-Olof Lind, som är statssekreterare hos försvarsministern, till utskottet. Jag utgår från att de berättar vad regeringen vet och hur det påverkar regeringens relationer med Irak, sa Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till TT inför mötet.
”Ser extremt allvarligt på”
En sak som framkom under mötet var att svenska ambassaden i Irak kallat försvarsministern Najah al-Shammari till ett möte nyligen.
– Vi har talat med Iraks försvarsminister om de medieuppgifter som finns, och velat höra hans version. Men det har ingenting att göra med vår insats som leds av USA och som handlar om att bekämpa ISIL/Daesh, säger Annika Söder till Sveriges Radio.
Enligt Expressen skedde mötet på ambassaden i Irak i går.
– Vi fick information om att vår ambassad i Irak haft ett möte med försvarsministern och haft diskussioner om vad som hänt, att det finns utredningar och polisanmälningar angående brott mot svensk lagstiftning, men också gällande de hot som kommit mot svenska medier som vi ser extremt allvarligt på, säger Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
De hot hon talar om gäller ett Facebookinlägg från Iraks försvarsdepartement som publicerades i lördags, där det uppges att Najah al-Shammari tänker stämma svenska och arabiska medier.
Ytterligare ett viktigt ämne för det sammansatta utskottsmötet i riksdagen var den svenska insatsen i Irak, som består av ett antal svenska militärer som utbildar och tränar militär i framförallt de kurdiska delarna i Irak, ett samarbete inom en koalition av ett 80-tal länder för kampen mot terrorsekten IS.
Högst ansvarig för samarbetet i Irak är just försvarsdepartementet där al-Shammari är chef.
Flera politiker är oroliga för att den svenska insatsen, som pågått under flera år, kan påverkas av uppgifterna om den irakiske försvarsministern.
Särskilt som insatsen nyligen breddats utanför de kurdiska områdena.
Skjuta på processen
Tanken är att det sammansatta utskottets betänkande om insatsen i Irak skulle justeras på torsdag, för att sedan lämnas vidare till riksdagen som fattar beslut i frågan. Insatsen har just nu mandat till sista december, betänkandet gäller en fortsättning efter det.
Men nu diskuterar utskottet att skjuta på processen, enligt Hanna Gunnarsson.
Beror det på uppgifterna om den irakiska försvarsministern?
– Det är en del av det. Men situationen i Irak nu, med attacker mot civila, har också med det att göra. Det är ett stort beslut att skicka svensk trupper utomlands. Vi behöver känna att vi förstår situationen helt och hållet och känna att vi kan göra detta med gott syfte, säger Hanna Gunnarsson.
Protesterna mot korruption och fattigdom i Irak har pågått sedan i oktober, och dödstalen är höga, nära 350 människor tros ha dött, bland annat vid våldsamma sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor eller miliser som misstänks ha stöd av Iran.
De svensk-irakier som Aftonbladet har talat med anser att Najah al-Shammari som försvarsminister är den som står som ytterst ansvarig för det våld som använts mot demonstranterna.
Al-Shammari har i intervjuer sagt att det är ”en tredje part” som dödar demonstranterna, men inte gått in i detalj på vilken denna tredje part är.
I går kunde Aftonbladet avslöja att en utredning om krigsbrott har inletts gällande Najah al-Shammari vid riksenheten internationell och organiserad brottslighet.
Förutom den pågår också en utredning vid bedrägeriroteln hos Stockholmspolisen om bidragsbrott och folkbokföringsbrott.
Inga ytterligare detaljer har lämnats ut gällande utredningarna.
PODD Den osannolika historien om Iraks försvarsminister
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur en svensk medborgare blev Iraks försvarsminister – och om turerna kring det.