Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringen vill inte avbryta insatsen i Irak

Publicerad 2019-11-26

Den svenska regeringen ser ingen anledning till att avbryta den svenska militära insatsen i Irak på grund av det som uppdagats om den irakiske försvarsministern.

Kristdemokraterna håller med medan Moderaterna inte ger något tydligt besked.

Den irakiske försvarsministern, som är svensk medborgare, utreds för närvarande för misstänkta bidragsbrott samt brott mot mänskligheten. Frågan är om han varit inblandad i oroligheterna i landet? I så fall, hur kommer detta påverka den svenska militära insatsen i Irak som just ska förlängas?

Den känsliga frågan behandlades på ett gemensamt möte med utrikes- och försvarsutskotten på tisdagen. Kabinettssekreterare Annika Söder (S) gav ett tydligt besked efter mötet.

Stort avstånd

– Det är ett stort avstånd mellan Iraks regering och den amerikanska ledningen i kampen mot terrorismen. Därmed anser vi att vi kan fortsätta den här insatsen. Den är där för att utbilda irakiska soldater att bekämpa Daesh (IS). Det är vår uppfattning att det skulle svika kampen mot terrorismen, och också den solidaritet som finns mellan 81 länder som deltar i kampen mot Daesh, om vi plötsligt på kort varsel skulle dra oss ur, sade hon.

Hon fick medhåll av KD:s ledamot i utrikesutskottet, Lars Adaktusson, som inte heller anser att insatsen ska avbrytas.

– Jag tycker inte det, det finns de som gör det, men är det någon gång som den svenska insatsen behövs så är det nu, sade han.

Moderaternas man i utrikesutskottet, Hans Wallmark, var mer svävande och ville ha svar på flera frågor.

– Jag vill veta vad, när, hur och om Sverige tänker ta upp i koalitionen att det finns ett allvarligt förtroendeproblem mellan den svenska regeringen och den irakiska regeringen vad gäller försvarsministern, sade Wallmark.

Allvarliga anklagelser

Ett nytt möte mellan utrikes- och försvarsutskottet ska hållas på onsdagsmorgonen.

Den svenska ambassaden i Irak har varit i kontakt med den irakiske försvarsministern för att bland annat höra hans version av anklagelserna mot honom, uppger Annika Söder.

– De anklagelser som finns mot honom är allvarliga och de arbetar nu svenska myndigheter med att få klarhet i, säger hon.

Sverige har sedan flera år en pågående militär insats i Irak, som går ut på utbildnings- och bevakningsuppdrag. Tidigare har den koncentrerats till de kurdiska områdena, men har nu breddats.