Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Tegnell: Inte säkert vaccinet kommer att fungera på äldre

Statsepidemiologen om strategin för ett coronavaccin

Publicerad 2020-08-28

Många ser fram emot den dagen då vi äntligen har ett vaccin mot covid-19.

Men risken är stor att den mest sårbara gruppen för smitta – äldre personer – får ett sämre skydd än yngre.

– Det är fullständigt omöjligt att säga i dag om det kommer att fungera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Flera läkemedelsbolag har kommit långt i processen att ta fram ett vaccin mot covid-19. Minst ett har under hösten inlett fas-3-studier, det vill säga studier på större grupper, för att pröva vaccinets effekt.

Ett av dem är amerikanska läkemedelsbolaget Moderna, som i slutet av juli inledde fas-3-försök på 30 000 personer i USA. Studien är planerad att pågå under tre månader och syftar till att visa att vaccinet är säkert samt att det kan förhindra infektion.

Men risken finns att den mest utsatta gruppen för smitta – äldre personer – får ett sämre skydd från vaccinet än andra.

De studier som hittills genomförts har inte testat effekten bland personer i högre åldersgrupper. Äldre människor har dessutom redan från början sämre fysiska förutsättningar. Många vaccin ger sämre skydd med stigande ålder då kroppens immunförsvar försvagas med tiden.

Målet: Skydda de utsatta

Statsepidemiolog Anders Tegnell medger att osäkerheten är stor på den punkten, men anser att äldre ändå gynnas av ett framtida vaccin.

– Det är fullständigt omöjligt att säga nu hur det kommer att fungera. Som du säger så vet vi inte hur vaccinet kommer att fungera på olika åldersgrupper. Därför kan vi inte i dag säga något om vilken strategi som behövs för att använda vaccinet på bästa sätt, säger han.

– Men huvudmålet med en sådan strategi kommer helt säkert att vara att skydda de utsatta. Om det betyder att vi ska vaccinera dem själva eller personal det får vi se, beroende på vilken typ av vaccin vi får.

Statsepidemiolog Anders Tegnell flaggar för att ett coronavaccin kanske inte ger det heltäckande skydd många äldre hoppas på.

Patientsäkerheten kring ett eventuellt vaccin är också något som har diskuterats flitigt, inte minst i USA. De senaste dagarna har president Donald Trump satt ökad press på FDA, USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, i syfte att skynda på framtagningsprocessen.

”Viktigt att inte göra avsteg”

Det har också läckt ut att administrationen planerat att kringgå regelverket för att få ut ett vaccin på marknaden snabbare.

Men detta kommer inte att påverka oss i Sverige, hävdar Anders Tegnell.

Ser du någon risk med att politiker lägger sig i den vetenskapliga processen?

– Nej, inte i Europa med de uppläggen vi har där det är väldigt tydligt att regler som finns ska följas enligt våra reglerande myndigheter.

Men du ser den risken i USA?

– Ja, det kan jag inte bedöma. Jag tycker att det är viktigt att man inte gör några avsteg från säkerhetsprinciperna när det gäller vaccin den här gången heller, utan att det verkligen genomförs de tester de som experterna bedömer behöver göras. Så att man kan känna sig så trygg man någonsin kan med vaccinet. Det är jätteviktigt att man gör det.

Äldre riskerar att få ett sämre skydd av vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Det här att processen går snabbt – vi har ju tidigare sett vad vaccinet mot svininfluensan ledde till, med allvarliga biverkningar där ett flertal unga utvecklade narkolepsi. Vad säger att vi inte kommer att hamna där igen?

–Ja, det går ju inte att utfärda några garantier. Men vi ska ju komma ihåg att vi har hållit på att vaccinera människor i 70 till 80 år och har aldrig sett något liknande, det var en händelse som var helt unik, säger Anders Tegnell och syftar på svininfluensan och narkolepsifallen.

Vad är annorlunda nu?

– Framför allt har vi lärt oss det viktiga i att ha ett bra uppföljningsarbete från början, så att man snabbt kan se signaler på om något skulle vara fel. Och det viktiga i att verkligen testa vaccin hela vägen enligt de regler som finns på plats innan man börjar använda det.

 

PODD Psykologen om corona

Vi pratar med författaren och psykologen Anna Bennich.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

13 miljoner i jackpott: Här är expertens drag på
Stryktipset