Putin: Min dotter har vaccinerats mot corona
Knäpper USA på näsan i namnvalet
Publicerad 2020-08-11
Ryssland tar ledningen i kapplöpningen mot ett vaccin mot covid-19.
Åtminstone om man ska tro president Vladimir Putin, som nu säger att hans dotter redan har fått vaccinet – som döpts till Sputnik V.
Tidigare i augusti uppgav Ryssland att landet troligen skulle ha ett vaccin färdigt att användas redan inom denna månad.
Nu säger president Putin att vaccinet är klart och godkänt av landets hälsoministerium – och att hans dotter redan har fått det, rapporterar Reuters.
Rysslands hälsomyndigheter meddelade i början av månaden att man planerade för en massvaccinering mot coronaviruset i oktober. Läkare och lärare skulle bli först ut, sa hälsoministern då.
Men så blev det alltså inte.
Det ryska vaccinet har fått namnet Sputnik V, en ”hänvisning till världens första satellit och vad Moskva ser som dess framgång att bli det första landet som godkänt ett vaccin”, enligt ryska myndigheter.
Under rymdkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen blev Sovjet först med att få upp en rymdfarkost år 1957, Sputnik 1.
Ryssland: 20 länder har redan beställt
Kirill Dmitriev, vd för den statliga ryska fonden RDIF, säger att Ryssland – bara två timmar efter att nyheten släppts – redan fått förfrågningar från över tjugo länder om totalt en miljard doser av vaccinet.
Rysslands löften om framgångar med ett coronavaccin har följts med skepticism av andra länder.
Anklagats för hackerattack
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci är en av flera experter som tidigare höjt varningsflagg för hur säkert och testat det ryska vaccinet faktiskt är.
Vaccinet ska enligt officiella uppgifter bara ha testats på 76 personer, enligt TT.
Över tjugo olika vaccin håller just nu på att utvecklas och testas runt om i världen. Fauci har uppgett att USA borde ha ett säkert och effektivt vaccin i slutet av året.
Det finns stor prestige bland världens länder när det kommer till att vara först med vaccinet. Även Kina tros ligga långt fram i utvecklingen men har, liksom Ryssland, kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra i sitt testande.
I juli uppgav Storbritannien, USA och Kanada att ryska spioner försökt hacka olika organisationer och företag som arbetar med att utveckla vaccin, i syfte att stjäla information för att själva bli först med det vaccin som hela världen väntar på.
Om Ryssland lyckats eller inte är ännu oklart.
PODD Intervju med Anders Tegnell
Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.