Verket: Jägarregistret snart i gång igen

TT

Publicerad 2022-10-15

Prognosen är att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen ska vara i gång igen nästa vecka. Arkivbild.

Enligt Naturvårdsverket är prognosen att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen kan vara i gång igen nästa vecka. Då förväntas också it-systemen i stort kunna tas i bruk igen efter det stora dataintrånget.

Intrånget upptäcktes den 5 oktober och it-systemen stängdes genast ned för att skydda så mycket information som möjligt. Under torsdagen klargjorde verket att stora mängder data kopierats av förövarna.

Händelsen har väckt oro i jägarkretsar eftersom Naturvårdsverket hanterar Jägarregistret där personuppgifter om landets jägare finns.

Det går enligt myndigheten inte att utesluta att känslig information omfattas av dataintrånget, som utreds av polisens Nationella operativa avdelning.

Naturvårdsverket är en beredskapsmyndighet med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. Verket har informerat Säpo om intrånget.

Följ ämnen i artikeln