Taktiken som får facket att se rött

Publicerad 2013-04-28

”De försöker vända opinionen mot oss”

Flera kommuner upp­manar föräldrarna att skicka med barnen mat­lådor om strejken bryter ut.

Det får facket att ilskna till.

– De försöker vända ­opinionen mot Kommunal, Johan Ingelskog på förbundet.

I dag klockan 9 kommer slutbudet. Om parterna, fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, inte kommer överens kommer Kommunal natten mot måndag varsla med strejk för nästan 9 000 undersköterskor, barnskötare, städare och köks­personal och andra grupper i kommuner och landsting.

”Helt felaktig”

Flera kommuner har nu uppmanat eleverna att ta med sig matlåda till skolan vid en eventuell strejk på måndag.

Det har fått fackförbundet Kommunal att reagera.

– Flera kommuner för­söker säga att det är Kommunals fel att barnen inte får mat men vi är väldigt tydliga med att det är en helt felaktig bild. För oss är det helt okej att ta in mat via ­catering – det är kommunernas beslut, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.

Han är upprörd över att kommunerna blandar in barnen i den eventuella strejken.

– Det är kommunernas ansvar att förse barnen med mat, inte vårt, säger Johan Ingelskog.

I fredags fick familjen dos Santos Pruth från Stockholm mejl om att deras son, Sandro 7 år, ska ta med mat till skolan på måndag.

– Det känns olustigt att vi ska bli inblandade. Kommunerna har ju ansvar att ge barnen mat under skoltid och skickar vi med dem mat så försvagar ju vi strejken. Att skicka brev till föräldrarna är ett udda sätt att ­ lösa det här problemet på, säger Charlotte dos Santos Pruth.

Kommunal uppmanar nu till att anmäla de kommuner som vill bryta mot reglerna till Skolinspektionen.

– Vi har prioriterat att inga skolor ska stängas och då kan vi inte se annat än att föräldrarna ska ta med mat. Det är absolut ingen taktik utan en praktisk lösning, säger Astrid Norderfeldt, personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Inga undantag

Men från Skolinspektionens sida är man tydlig med vad som gäller.

– Huvudman ansvarar för att se till att det finns skolmat, det finns inga undantag. Om det inte finns ­personal som kan göra mat måste man se till att det finns mat på annat sätt, ­säger Alf Johansson, jurist på rättsenheten på Skol­inspektionen.

Kräver lönepåslag

Kommunal och Sveriges kommuner och landsting måste senast söndag kväll komma överens om nya ­löner. Kommunal kräver 1 740 kronors påslag på tre år för de som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

Klockan nio på söndag förmiddag kommer ett bud från arbetsgivarsidan.

– Nu avvaktar vi, vi vill ­inte kommentera mer än så, säger Johan Ingelskog, Kommunal.