Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Två flygplan nedskjutna i östra Ukraina tidigare under veckan

Publicerad 2014-07-17

Ännu är det oklart varför det malaysiska planet har kraschat.

Två ukrainska flygplan har däremot skjutits ned i östra Ukraina under gårdagen.

På en onsdagskvällen träffade en missil från ett rysk attackplan ett ukrainskt plan, uppgav landets råd för nationell säkerhet.

Genast efter att nyheten om ett malaysiskt passagerarflygplan har kraschat i östra Ukraina började rykten cirkulera om att det ska ha skjutits ned.

Medan världens ögon har varit riktade mot Gaza har striderna i Ukraina mellan rebellerna och regimtrogna trupper fortsatt.

Minst två ukrainska plan ska ha skjutits ned i veckan.

Det var på onsdagskvällen som en missil från ett rysk attackplan träffade ett ukrainskt plan, uppgav landets råd för nationell säkerhet. Piloten hann skjuta sig ur innan planet störtade, enligt en talesperson på myndigheten.

Planet, av modellen Suchoj Su-25, deltog i striderna mot proryska rebeller i östra Ukraina.

Kreml vill inte kommentera

Ytterligare ett plan från det ukrainska flygvapnet sköts ner under gårdagskvällen. Separatister har tagit på sig båda nedskjutningarna, men enligt Ukraina var det alltså ryska trupper som låg bakom minst en av attackerna. Kreml har valt att inte kommentera uppgifterna.

I måndags träffades ett ukrainskt militärt transportplan av en raket som "sannolikt" avfyrats från ryskt territorium, enligt Ukrainas regering. Även då tog separatisterna på sig attacken, som ökade spänningarna ytterligare mellan de två grannländerna.