Aftonbladet

Dagens namn: Uno

”Ukrainskt plan nedskjutet av Ryssland"

Publicerad 2014-07-17

Ukrainska myndigheter anklagar Ryssland för att ha skjutit ner ett jetplan nära den ryska gränsen.

Även ukrainska marktrupper ska ha beskjutits från ryska posteringar.

Det var på onsdagskvällen som en missil från ett rysk attackplan träffade ett ukrainskt plan, uppger landets råd för nationell säkerhet. Piloten hann skjuta sig ur innan planet störtade, enligt en talesperson på myndigheten.

Planet, av modellen Suchoj Su-25, deltog i striderna mot proryska rebeller i östra Ukraina.

Ytterligare ett plan från det ukrainska flygvapnet sköts ner under gårdagskvällen. Separatister har tagit på sig båda nedskjutningarna, men enligt Ukraina var det alltså ryska trupper som låg bakom minst en av attackerna. Kreml har valt att inte kommentera uppgifterna.

Fler sanktioner

I måndags träffades ett ukrainskt militärt transportplan av en raket som "sannolikt" avfyrats från ryskt territorium, enligt Ukrainas regering. Även då tog separatisterna på sig attacken, som ökade spänningarna ytterligare mellan de två grannländerna.

Ryssland har konsekvent förnekat att de bistår rebellerna i östra Ukraina eller att de på något sätt försöker destabilisera landet.

På onsdagen valde både USA och EU att utöka sanktionerna mot Ryssland.

– Vi behöver se konkreta åtgärder, inte bara ord, om att Ryssland faktiskt är inriktat på att försöka avsluta den här konflikten, sa president Barack Obama då, enligt Reuters.