Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Yaras pappa väntar fortfarande på svar

Uppdaterad 2014-07-02 | Publicerad 2014-07-01

KARLSKRONA. Hans dotter Yara är död.

I väntan på svar om hon blivit mördad av sina släktingar är pappan Mohammed al-Najjar fast i ett dilemma i Karlskrona.

– Jag kan inte åka hem utan svar, säger han.

Han kom till Karlskrona för att få veta vad som hade hänt på Valborgsmässoafton, då Yara hittades död i hemmet hos sina släktingar i Karlskrona.

Den 40 timmar långa resan från palestinska Gazaområdet till Karlskrona såg först ut att vara omöjlig - Mohammed al-Najjar och hans familj skulle inte lyckas få besöksvisum.

Men så plötsligt gick det – enbart för pappan – att komma till Sverige genom ett snabbt fixat besöksvisum.

Han fick begrava sin dotter utan sin övriga familj på Augerums kyrkogård den femte juni.

Därefter har allt varit en lång väntan.

”Mycket väntan”

Åklagaren Pernilla Åström passade på att boka in förhör med pappan som vittne eftersom han var i landet. Det gjorde att han inte kunde åka hem efter en vecka, som det först var tänkt. Visumet förlängdes till en månad.

Nu har Mohammed al-Najjar fått ett tillfälligt uppehållstillstånd till december på åklagarens begäran, förutsatt att utredningen inte läggs ner utan leder till rättegång.

– Han ska höras om skadeståndsfrågan så han måste närvara på rättegången, säger målsägandebiträdet Karin Åkesson Renholm.

Det är oklart om Mohammed al-Najjar kommer att åka hem till Gaza under tiden som utredningen fortfarande pågår. Framförallt har han svårt att avgöra om han skulle lyckas komma ut ur det hårdbevakade palestinska området och åka till Sverige igen i tid till rättegången. Att ta sig ut ur Gaza för en palestinsk medborgare är inte lätt.

– Dessutom, jag kan inte åka hem utan svar. Det vore värre än allt. Min familj och släkt skulle beskylla mig för att ha lämnat min dotter. Jag skulle inte kunna se dem i ögonen, säger Mohammed al-Najjar.

Lättad över kritiken

Med packning för en vecka har han nu inkvarterats på ett vandrarhem i Karlskrona. En 90 centimeter bred säng, en tv-apparat, en byrå, ett köksbord, en liten kyl och ett badrum utgör hans tillfälliga svenska hem.

– Jag vaknar, städar mitt rum, ber, och väntar. Det är mycket väntan, säger Mohammed al-Najjar.

Nästan varje dag tar han bussen till dotterns gravplats och promenerar sedan i timmar tillbaka till rummet, eftersom bussen till kyrkogården bara går en gång om dagen.

Ibland går han ut och letar efter trådlöst internet för att ringa till sin familj på Skype. Det finns en nätverkskabel på rummet, men Mohammed har ingen dator med sig till Sverige.

Då och då frågar han advokaten Karin Åkesson Renholm om det går att få veta något. Men inget nytt har presenterats i mordutredningen.

När han på måndagen deltog på presskonferensen om vilka misstag som kommunens externa utredare ansåg hade gjorts i fallet med Yara satt han frågande utan någon tolk.

I ett möte med Åkesson Renholm som Aftonbladet medverkade på kallade advokaten honom genomgående för den mordmisstänkte vårdnadshavarens namn, innan hon blev rättad.

Utredningen dröjer

Mohammed har inte fått några svar än, därför att allt dröjer.

De två mordmisstänkta släktingarna, en 31-årig man och 30-årig kvinna, har omhäktats flera gånger i väntan på att förundersökningen ska bli klar.

– Vi har just begärt förlängd utredningstid i en månad. Det är hemskt svårt att säga var vi står då, säger åklagaren Pernilla Åström.

Rättsläkaren har ännu inte lämnat sitt slutliga protokoll om vad som orsakade Yaras död. Amerikanska myndigheter har inte beslutat om tillstånd för att begära ut konversationer på Facebook som man tror att de misstänkta haft, och som behövs för utredningen. Svenska polisen har ännu inte fått helt klart med polisen i Gaza kring detaljerna för att förhöra Yaras biologiska mamma som målsägande i brottsutredningen.

Dessutom kom det igår fram att det finns en film med i utredningsmaterialet som kan ha spelats in samma kväll som Yara dog.

– Om filmen lämnades in eller hittades i samband med ingripandet är jag osäker på, men det har funnits uppgift om den från de misstänkta sedan början. Det är inte så att den löser hela uppgiften, men den är med i utredningsmaterialet, säger Pernilla Åström.

Om den kommer att åberopas som bevis vid en rättegång är inte klart.

”Stor besvikelse”

Samtidigt som Mohammed al-Najjar väntar är han dock inte helt ensam.

En av de grannar som försökte slå larm om Yaras situation fortsätter att hålla kontakt med den döda flickans pappa.

– Jag kan inte förstå att det fanns så många tankar och så mycket oro kring Yara och att inget någonsin hände, säger grannen.

Hon sörjer fortfarande flickans död.

– Jag känner en stor besvikelse på skolan, socialtjänsten, och Karlskrona. Jag hör mycket fördomar om det här fallet från människor, och samtidigt får jag känslan av att Mohammed inte får någon information alls. Han behöver ju folk han kan lita på nu i den här konstiga situationen han hamnat i. Min bild är att han skickade hit Yara för att hon skulle få det bättre. Jag förstår att det finns en längtan bort från Gaza.

”Gör mig tokig”

Men det finns också en anonym person som visar sin omtanke.

Mohammed al-Najjar blir tårögd när han berättar:

– Det finns en sak som gör mig tokig.

Varje gång som han kommer till Yaras grav är det någon som lagt dit en ny bukett, tagit bort gamla vissnade blommor, och gjort fint vid graven.

I bland är buketten rosa, i bland orange. Han visar bilderna han tagit, som en bekräftelse på att det inte är han själv som fantiserat ihop det hela.

– Jag har försökt gå dit vid olika tidpunkter på dygnet, för att ta reda på vem det är, men jag lyckas inte. Vem är den här personen? säger han.