Våldet mot Yara, 8, kan ha filmats

Publicerad 2014-06-30

Yara, 8, hittades död i släktingarnas lägenhet på Valborgsmässoafton.

Nu uppger källor till SVT att den mordmisstänkte vårdnadshavaren själv filmat händelsen med sin mobiltelefon.

Samtidigt medger kommunen flera brister i fallet.

– Jag kan inte få Yara tillbaka men jag önskar att inte något annat barn plågas som hon verkar ha plågats, sa Yaras pappa efter Karlskrona kommuns presskonferens på måndagen.

Filmen har lämnats in till åklagare och ska ge svar på vad som hände i familjens bostad under kvällen, skriver SVT.

31-åringen som häktats för mordet hoppas att filmen ska fria honom från misstankarna.

Åklagaren Pernilla Åström vill inte kommentera vad filmen innehåller men bekräftar att filmen är en del i utredningen. En teknisk bearbetning ska fastställa om den spelades in under samma kväll som Yara mördades.

Nekar till brott

Paret som sitter häktade för mordet nekar fortfarande till brott.

Mannens advokat Christer Holmqvist säger till Aftonbladet att han inte sett filmen.

– Jag vill titta på den innan jag kan kommentera någonting. Just nu har jag bara hört talas om den. Men min klients inställning har absolut inte förändrats, han förnekar all inblandning i Yaras död.

Kvinnans advokat, Eric Widner, menar att filmen styrker hennes historia.

– Hon vidhåller att hon inte gjort någonting. Min uppfattning är att filmen styrker hennes uppgifter.

Figurerar hon i filmen?

– Det vill jag inte kommentera. Men filmen förändrar ingenting i vad hon tidigare sagt.

Flera brister inom socialtjänsten och skolan i Karlskrona kommun har uppenbarats sedan den tragiska händelsen. På långfredagen, den 18 april, skickade polisen ett fax till kommunen som handlade om ”eventuella missförhållanden” i Yaras hem. Men faxet ignorerades och lästes inte förrän den 1 maj, då Yara redan var död.

Elva var inblandade

I dag presenterar Karlskrona kommun en extern utredning om 8-åriga Yaras död. Utredningen har behandlat kommunens agerande i fallet.

Domen är hård.

Den externa utredaren Ann-Christine Petersson säger att kommunens handläggare på socialtjänsten till viss del saknat kompetens att hantera komplicerade fall som Yaras. Elva personer var inblandade i de fem olika ärenden som fanns hos Karlskrona kommun om Yara.

– Det här gör att det blir ingen riktig helhetsbild. Även om man går tillbaka och tar del av varandras utredningar och dokumentation är det svårt att få en uppfattning som man bara kan få om man träffar familjen flera gånger, säger Ann-Christine Petersson.

Hög frånvaro

Trots att Yaras frånvaro i skolan var så hög som 60 procent under 2014 så anmälde heller aldrig skolan den oro som skolpersonalen upplevde över flickan till socialtjänsten.

– Det finns ingen tydlig rutin för anmälningar. Det gäller hela skolans verksamhetsområde, och även förskolan, säger Ann-Christine Petersson.

Skolpersonalen har inte ens använt den anonyma telefonkonsultation som den har tillgång till hos socialtjänsten, eftersom man helt enkelt inte vetat om att den finns.

– Det fanns inte tillräckliga kunskaper inom skolans personal att klara av detta, säger konsulten.

Hon beskriver också något som personalen upplevt som ”kulturkrockar”, att man inte vetat hur man ska hantera dessa när det kommit till Yara, men Ann-Christine Petersson vill inte ge några exempel på hur dessa skulle ha tagit sig i uttryck.

Uttrycket får kritik av journalister på presskonferensen.

– Att slå ett barn är väl ändå olagligt för alla? frågar en reporter.

”Räcker inte att anmäla en gång”

Ann-Christine Petersson förtydligar att det är bland skolpersonal som man upplevt sig ha svårt att nå ut till familjen som Yara bodde hos.

Hon betonar att det hade behövts många anmälningar, att det inte hade räckt om personal på skolan, eller någon annanstans, hade gjort en anmälan.

– Det räcker inte att anmäla en gång. Att man hela tiden är aktiv och anmäler igen och igen, det kan hjälpa, det kan bli den sista delen som gör förändring.

”Har stor ånger”

Kommundirektören Ingrid Augustinsson Swennergren är den som beställt den externa utredningen, som gjorts utöver den Lex Sarah-anmälan och den polisutredning som finns.

– Vi hade kunnat göra mer, vi hade kunnat göra annorlunda. Men vi kommer aldrig att få veta om Yara hade överlevt ändå, säger hon.

Ingrid Augustinsson Swennergren säger att de anställda på Karlskrona kommun haft mycket dåligt samvete över det som hänt Yara.

– Våra anställda som varit inblandade har stor oro och ånger över det här, och undrar om de hade kunnat göra mer. Vi har inte gjort den här utredningen för att lägga på mer börda på dem, utan för att ta reda på hur vi kunde gjort bättre.

"Kan inte få Yara tillbaka"

Yaras pappa Mohammed al-Najjar var på plats i Karlskrona när utredningen presenterades.

– Det känns bra att det är så mycket kritik som tas upp i utredningen. Hade skolan och kommunen inte gjort så många fel hade kanske Yara levt idag. Men om det här förhindrar att andra barn far illa så är jag tacksam, säger han till Aftonbladet.

– Jag kan inte få Yara tillbaka men jag önskar att inte något annat barn plågas som hon verkar ha plågats.
Han reagerar med bestörtning över nyheten om att det kan finnas en film från tillfället då Yara dog men vill inte spekulera i vad det kan innebära.

ANNONS