Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

SD-toppar i möte inför kritiska budgetbeslutet

Publicerad 2014-11-17

Sverigedemokraterna har fortfarande inte gett besked om de kommer att sänka regeringens budget den 3 december.

I dag träffade partiets distriktsordförande partiledningen i riksdagen för att diskutera frågan.

– Vi räds inte ett nyval, säger SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Den 3 december är en ödesdag för regeringen och statsminister Stefan Löfven (S). Då ska riksdagen rösta om ramarna för den budget som presenterades tidigare i höstas. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på Alliansens budgetalternativ i den slutgiltiga omröstningen får regeringen inte tillräckligt med stöd och en regeringskris är att vänta. Då kan nya budgetförhandlingar, en ny talmansrunda och i yttersta fall ett nyval bli aktuellt.

SD har hittills inte gett besked om hur man kommer att göra, om man ska lägga ned sina röster som man gjort tidigare eller rösta på Alliansen.

Möte med SD-toppar från landet

I samband med att partiet presenterade sin egen skuggbudget meddelade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson att man planerade att lyssna av stämningen i partiet innan man fattade ett beslut.

I morse tog den processen fart när partiets distriktsordförande samlades på SD:s riksdagskansli för att träffa ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt som förde partiledningens talan.

– Jag var inbjuden av distriktsordföranden för att redogöra för hur vi resonerar i partiledningen kring budgetvoteringen. Det var kommunikation åt båda håll i och med att det kan vara så att den här situationen kan leda till ett nyval. Då är det viktigt att vi vet hur partiorganisationen ställer sig till det, säger Sjöstedt.

Efter mötet var beskedet detsamma som tidigare.

– Vi kom inte fram till någonting, jag har redogjort för hur vi resonerar, vart vi ligger och där har vi fortfarande inte tagit ställning. Det var ett ömsesidigt informationsbyte.

Är partiorganisationen redo för ett nyval?

– Det är väl lite tidigt att svara på, men vi räds det inte och inbegripet i det ligger att vi kommer klara det.

Makten ligger i riksdagsgruppen

Men det är inte hos distriktsordföranden ute i landet som beslutet ligger om hur partiet ska agera. Oscar Sjöstedt är tydlig med att det är riksdagsgruppens 49 ledamöter som äger frågan.

– Processen framåt är nu att vi också ska prata mer ingående med riksdagsgruppen. Det är där som beslutet formellt tas, sedan så kommer vi att landa i någonting och kommer att kommunicera det, säger han.

I och med att regeringen och Alliansen satsade i stort sett exakt lika mycket på områdena migration och integration i sina budgetar, blir det andra frågor som blir avgörande för hur SD ska agera. Enligt vad Aftonbladet erfar pågår just nu en process där partiets representanter stämmer av de olika budgetförslagen.

Enligt Sjöstedt tittar partiet på både utgifts- och inkomstområdena.

– En viktig poäng är ju att Alliansen säger nej till skattechocken som vi också säger nej till. Sedan får vi värdera de här sakerna på både utgiftssidan och inkomstsidan. Det är inget lätt jobb, hur mycket kraft man ska lägga på en viss fråga, men det är det vi jobbar med i alla fall, säger Oscar Sjöstedt.

Har fått hård kritik

I förra veckan var C-ledaren Annie Lööf ute och kritiserade SD-ledningens agerande. Hon menade att det är självklart att regeringens budget kommer att gå igenom riksdagen den 3 december. Lööf hävdade att SD nu bara är ute efter ta utrymme i media.

Statsminister Stefan Löfven har också varit kritisk. Han har tidigare sagt till TT:

– Det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra. Det är det som SD då får ta ställning till. Och det är det som svenska folket måste få höra: Vad är det som står på spel?

Men Oscar Sjöstedt ger inte mycket för de andra partiledarnas kritik.

– Det är intressant att de vet hur vi ska ställa oss, för det vet vi inte riktigt själva ännu. Jag kan väl konstatera att de inte har någon aning om vad de pratar om i alla fall. Det är vårt beslut som vi tar, säger han.

Men hur kan ni så kort tid före omröstningen inte veta hur ni ska rösta?

– Som vi varit tydliga med hela tiden, vi har fram till den 3 december på oss att bestämma oss och vi kommer ta den tid som vi känner att vi behöver. Vi har ingen brådska.

När kommer ni ge besked om hur ni ska göra?

– Det vet jag inte, vi har inte tagit beslut på hur vi ska kommunicera beslutet. Vi jobbar med att ta ett beslut först.