Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Annie Lööf: "SD är ute efter mediautrymme"

Publicerad 2014-11-11

Annie Lööf (C).

Sverigedemokraterna utesluter inte att rösta på Alliansens budget och därmed sänka Stefan Löfvens regering.

Men C-ledaren Annie Lööf är övertygad om att partiet bara är ute efter mediautrymme.

– De rödgrönas budget kommer att gå igenom, säger hon.

Det är fortfarande oklart om regeringen och statsminister Stefan Löfven (S) kommer att få tillräckligt med stöd för sin första budget i riksdagen. Efter att Alliansen i går presenterade sin skuggbudget gav Sverigedemokraterna beskedet om att man ännu inte bestämt sig för hur man ska rösta i kammaren.

Skulle SD välja att rösta på Alliansens budget räcker inte det stöd som S/MP-regeringen har tillsammans med V, som man budgetförhandlat med.

Tidigare har SD lagt ned sina röster när deras egen motion förlorat. Men nu låter det annorlunda och partiets vikarierande partiledare Mattias Karlsson meddelade i går att man ännu inte bestämt sig. Om SD röstar på Alliansens budget skulle Sverige stå inför en regeringskris.

– Vi kommer under de närmaste veckorna att noga analysera alliansens budgetförslag, sa Mattias Karlsson i går.

”Kan förvänta sig mer av SD”

Men C-ledaren Annie Lööf är övertygad om att Stefan Löfvens budget kommer att få tillräckligt med stöd i riksdagen. På en träff med riksdagsjournalisterna berättade hon att hon ser sannolikheten att SD skulle rösta på Alliansens budget som mycket, mycket liten.

– De rödgrönas budget kommer att gå igenom. Som tredje största parti kan man förvänta sig mer av SD, att de skulle rösta på en budget som Alliansens, som är långt i från vad de själva tycker, är under all kritik. Man kan förvänta sig mer av SD som tredje största parti, säger hon.

Annie Lööf menar att SD:s vägran att ge besked handlar om att det är ute efter mediautrymme under tiden som återstår till budgetomröstningen.

– De gör det för att vara intressanta några veckor till. Att rösta på Alliansens budget skulle ju inte gagna deras politik utan bara vara för att ställa till kaos, det tror jag inte deras väljare uppskattar.

Vill ta ansvar

Hon hänvisar också till den praxis och regelverk som finns, där partier röstar på sitt eget budgetförslag och sedan lägger ned sina röster om den förlorat.

– Annars skulle SD bryta den praxis och det regelverk som finns, och sätta en nyordning i Sverige. Jag tycker vi ska sätta hårt tryck på SD om de vill vara seriösa och trovärdiga, eller om de bara är här för att ställa till kaos.

I går meddelade Alliansledarna de inte kommer att försöka bryta ut delar ur regeringens budget och sänka dem i riksdagen. Enligt Annie Lööf vill Alliansen vara ansvarstagande även i opposition.

– Därför har vi sagt att vår budget ska vi lägga fram som en helhet. Den ställs mot regeringens budget, som i sig är väldigt skadlig för Sverige, för jobb och tillväxt.

Men Alliansen har samtidigt öppnat upp för att sänka regeringen i andra frågor i riksdagen. Det handlar bland annat om skolan, Förbifart Stockholm och framtiden för Bromma flygplats.

– Vad vi gör i riksdagen de kommande åren är att vi på förslag som vi tycker är genuint dåliga, kommer att rösta på våra egna förslag. Det kommer innebära att regeringen kommer fällas i en rad olika frågor, säger Annie Lööf.