Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Stenade känguru på zoo till döds

Publicerad 2018-04-22

När besökarna på en djurpark i Kina tyckte att kängururna var för tråkiga attackerade de djuren med stenar – en av dem, en tolvårig hona, dog, skriver The New York Times.

Den tragiska händelsen inträffade på en djurpark i Fuzhou i sydöstra Kina för cirka en månad sedan, skriver The New York Times. Några besökare var missnöjda med att kängururna sov och inte hoppade. Detta gjorde att någon plockade upp en sten av det lite större slaget och kastade den mot en av djuren. Därefter tog flera efter och snart attackerades kängururna med flera stenar, vissa med vassa kanter.

– Några av oss såg besökarna kasta stenar och försökte stoppa det, men de förnekade att de kastade, säger en veterinär som jobbar för djurparken till den lokala tidningen The Haixia Metropolis News, skriver NY Times.

Då såg djurskötarna till att få bort alla stenar från platsen men besökarna hittade de på andra ställen.

En tolvårig känguruhona träffades och till en början trodde man att bara hennes ena fot skadats. Några dagar senare dog hon – det visade sig att hon hade haft omfattande inre blödningar efter att ha träffats. En njure hade slagits sönder.

– Det visade sig att hon hade en svår smärta, men man visste inte var det gjorde ont.

Kängurun på bilden har inget med händelsen att göra.

Ska installera övervakningskameror

Några veckor senare hände samma sak med en femårig känguru som skadades, men den överlevde. Förutom dessa två fall har besökare även tidigare kastat sten på kängururna när de legat och sovit, och även på andra djur, vittnar djurskötarna om.

Nyheten om känguruns död har skapat en debatt om hur djur på djurparker i Kina behandlas – regelverket är svagt för dessa. Flera har uttryckt ilska över känguruns öde, skriver The Haixia Metropolis News.

Fuzhou djurpark har lovat att installera övervakningskameror, skriver The Ningbo Daily, en annan kinesisk tidning som NY Times hänvisar till. Tidningen skriver dock att övervakningskameror är ett sätt att behandla symptomen – snarare än att behandla orsaken.

Folk kommer att tänka på sitt beteende när de filmas. Men det behövs fortfarande en hel del jobb för att förändra de få besökare som skadar och trakasserar djur”, slår tidningen fast i en artikel, skriver NY Times.