Neonatalavdelningen stängde efter smitta

Publicerad 2013-09-19

(Bilden är inte från Karolinska universitetssjukhusets neonatalavdelning)

Avdelningen för nyfödda i extra behov av vård på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har stängt efter en epidemi.

Sex barn har smittats av multiresistenta bakterier.

– Det är ett problem som vi har upptäckt, säger Mikael Norman, chef för sjukhusets neonatalverksamhet.

Karolinska universitetssjukhuset brukar regelbundet ta prover på sina barn på neonatalavdelningen.

Nyligen gav en bakterieodling utslag. Ett nyfött barn på enhetens intensivvårdsavdelning bar på multiresistenta bakterier.

– Det är ett problem. Vi har upptäckt att fler barn har mer motståndskraftig stafylokock på huden och på slemhinnor, säger Mikael Norman, chef för sjukhusets neonatalverksamhet.

”Följer hur de mår”

Bakterien kallas också MRSA. Det började med ett barn men visade sig ganska snabbt att fler spädbarn smittats.

– Det var ett barn som vi fångade upp först och sedan två till. Tre till upptäckte vi i förra veckan, säger Norman.

I mitten av förra veckan stängdes avdelningen för att stoppa spridningen.

Enligt Norman har ingen av barnen insjuknat tillföljd av de multiresistenta bakterierna. Tre av de sex smittade barnen vårdas fortfarande på sjukhuset men i enskilda rum.

– Vi följer hur de mår. De är inneliggande på grund av att de har behov av medicinsk vård men de behoven är inte relaterade till de här odlingarna på hud och slemhinnor.

Öppnar i morgon

Sjukhuset har ännu inte säkerställt hur smittan började. Spridningen beror däremot inte på barnen utan de personer som hanterat dem, vare sig det är personal eller anhöriga.

– Vi har regelmässiga rutiner så det fastnade i vårt nät. De här bakterierna sprids ute i samhället. Det finns olika typer och det är här en. Vi vet att vi får in födande kvinnor som bär på barn som har det som mamma har. I vår verksamhet har vi alltid inne en eller två personer som vi inte känner till som är smittade.

I morgon beräknar dock Karolinska kunna öppna neonatalavdelningen igen i Solna.

Under tiden som den varit stängt har bemanningen ökat på sjukhusets andra enheter i Huddinge och Danderyd. Även Södersjukhuset har hjälpt till.

– Det är inga mammor eller barn som gått utan vård i Stockholm under den här veckan. Jag vill också understryka att man inte behöver vara orolig om man behöver vård hos oss. Vi har läget under kontroll och har vidtagit rejäla säkerhetsinsatser.