Bedragare slipper betala tillbaka bidragsmiljon

Publicerad 2013-08-01

Kvinnan begick flera brott – samtidigt fick hon en dryg miljon i sjukersättning.

Försäkringskassan krävde tillbaka pengarna eftersom hon "varit heltidskriminell".

Men nu får kvinnan rätt mot myndigheten.

Kvinnan, som kommer från Solna utanför Stockholm och i dag är 49 år gammal, dömdes för ett par år sedan till fängelse för flera fall av bedrägeri.

Under samma period som hon begick brotten fick hon nära 1,2 miljoner kronor i sjukersättning och bostadstillägg – pengar som Försäkringskassan ville ha tillbaka.

Kammarrätten håller inte med

Myndigheten tyckte att domen visade att kvinnan i stort sett varit heltidskriminell under perioden och att hon därför inte kunde anses ha haft nedsatt arbetsförmåga, skriver nyhetsbyrån Siren. Därför skulle hon heller inte ha varit berättigad till förtidspension, menade Försäkringskassan.

Men kammarrätten håller inte med.

Kvinnan slipper betala

Kammarrätten slår nu fast att kvinnans arbetsförmåga inte väsentligt visats förbättrad under åren och hon slipper därmed betala tillbaka den dryga miljonen hon fått.

2010 dömdes kvinnan i tingsrätten för bland annat människohandel och bedrägeri till fängelse i två år. Domen överklagades och hovrätten ogillade åtalet för människohandel, även om man fastställde domen för de fyra fallen av bedrägeri. Påföljden sänktes till fängelse i tio månader.

Kvinnan ska bland annat ha problem med hjärtat och levern samt diabetes.

ANNONS