Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

MP kräver svar av Reinfeldt om Carnegie

Publicerad 2014-03-11

Uppgifter i den nya boken om skandalbanken Carnegie ska tas upp i riksdagen.

Nu kräver Miljöpartiet svar om hur det gick till när bankens styrelse tillsattes efter att Riksgälden tagit över ägandet 2008.

Enligt författaren har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och dåvarande styrelseordföranden Peter Norman uppgett olika versioner.

I morgon lanseras den redan omtalade boken "Det är jag som äger Carnegie. Maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank" av ekonomijournalisten Karolina Palutko Macéus.

I dag kunde Aftonbladet berätta att författaren pekar ut oklarheter kring hur den nya styrelsen i banken tillsattes efter att staten via Riksgälden tog över som ägare i november 2008. Investmentbanken förlorade sitt tillstånd att bedriva bankverksamhet efter att man dragits med stora kreditförluster och sysslat med otillåtet stora lån.

"Olika versioner om styrelsen"

Dåvarande Carnegieordföranden Peter Norman har sagt i Prövningsnämnden att att det var han själv, dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren som filade fram vilka som skulle ingå i styrelsen.

I efterspelet av Carnegiehärvan, då banken såldes vidare, kallades statsminister Fredrik Reinfeldt till riksdagens konstitutionsutskott. Enligt Karolina Palutko Macéus sa han där att det var Riksgälden självständigt som utsåg den nya styrelsen, utan inblandning av regeringen.

Peter Norman, i dag finansmarknadsminister (M), kommenterade uppgifterna i boken så här till Aftonbladet.

– Det formella beslutet fattades av Riksgälden. Det jag har sagt i Prövningsnämnden motsäger inte detta. Att det fanns kontakter mellan berörda inför beslutet har även statsministern sagt i KU.

Fredrik Reinfeldt presstab hänvisade till uttalandet från Norman.

MP inte nöjda

Men Miljöpartiet är inte nöjda med svaret. I dag har man lämnat in en interpellation i riksdagen där man kräver svar av statsministern kring turerna om Carnegiestyrelsen.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att man har kännedom om hur beslut fattas. Vilka som är inblandade i ett beslut påverkar också vilket ansvarsutkrävande man kan göra, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Per Bolund (MP).

Han menar att problemet inte bara handlar om hur det gick till när styrelsen till Carnegie togs fram utan att det är en principiell fråga.

– Ett problem med den här regeringen är att det har varit väldigt svårt att få reda på hur beslut fattas. Det här är inte första exemplet. När det gällde Nuon-affären så var frågan om huruvida statsministern och de andra partiledarna var informerade innan beslutet togs, säger han.