Ny bok avslöjar spelet kring skandalbanken

Publicerad 2014-03-03

I vår släpps den första boken om investmentbanken Carnegie.

Under arbetets gång har flera M-profiler försökt tysta ner boken.

Bo Lundgren ville ändra titeln.

– Den stämmer inte, säger han.

Kreditförluster och otillåtet stora lån gjorde att staten den 10 november 2008 tog över den skandalomsusade investmentbanken Carnegie.

I vår ger ekonomijournalisten Karolina Palutko Macéus, 39, ut boken "Det är jag som äger Carnegie, Maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank".

– Det de flesta kanske inte känner till är spelet på insidan och kring Carnegie, säger Karolina Palutko Macéus.

Försökte tyska ner boken

Redan nu kan Aftonbladet avslöja att flera M-profilerna försökt tysta ner boken. Bland annat mannen bakom det i dag mytomsbundna citatet "Det är jag som äger Carnegie" – Bo Lundgren, 66, förre moderatledaren och dåvarande chefen för riksgälden.

Han ska ha stått utanför Carnegies huvudkontor i det anrika Krügerpalatset i centrala Stockholm när han stoppades av vakter och utbrast just det.

Bo Lundgren har även intervjuats inför boken.

– Han gjorde klart för mig att han egentligen inte hade någon skyldighet att ställa upp. Jag fick jaga honom för att få en intervju. Tillslut fick jag det, säger Karolina Palutko Macéus.

”Ville att jag skulle stryka titeln”

Senare hörde han av sig till henne – efter att han fått reda på boktiteln.

– Han var väldigt rak på sak i ett mejl där han menade att han inte hade uttryckt sig så. Att han är felciterad i media. Att det inte ligger i hans natur att säga så där och att jag ska hålla mig till sanningen. Det gick inte att ta miste på att han ville att jag skulle stryka den här titeln.

Palutko Macéus har intervjuat 140 personer under arbetet med boken. En av dem stod med Lundgren utanför Carnegie.

– Som säger att det är precis så han sa. Han är inte felciterad.

Hon har förståelse för att hennes bok rör upp känslor. Det har hon förväntat sig. Den beskriver Sveriges största bankhärva.

”Det stör mig”

Bo Lundgren däremot förnekar att han försökt stoppa boken.

– Jag ville bara ha sagt att om hon vill ha en korrekt titel så var det inte det jag sa. Folk skrev det men jag sa "Att vi har tagit över ägandet av Carnegie". Det är lite skillnad, säger han till Aftonbladet.

Han tror inte heller att han kan ha sagt det påstådda i affekt.

– Nej, och det stör mig.

En annan som motarbetat Karolina Palutko Macéus från dag ett är finansmarknadsminister Peter Norman (M), 55. Hon har i ett halvårs tid försökt få en intervju med honom men utan resultat.

Almanackan har varit full

Han var vid det statliga övertagandet av Carnegie styrelseordförande i investmentbanken.

– Han har inte velat ställa upp på en personlig intervju. Almanackan har hela tiden varit full. Jag har varit öppen och flexibel med tider och plats. Det är uppenbart utifrån båda de här incidenterna att boken orsakat en viss nervositet, säger Karolina Palutko Macéus.

Även Aftonbladet har sökt Norman för en intervju men fått liknande svar – att han fortfarande inte är tillgänglig.

– Men du kan få svar av mig om du vill, säger hans pressekreterare Victoria Ericsson och fortsätter:

– Vi får mängder med förfrågningar. Vi har erbjudit henne flera gånger att hon jättegärna är välkommen att skicka frågor skriftligt men det vill inte hon göra.

Initiativet till boken kom från det gamla ägarbolaget Carnegie & Co och har även finansierat Palutko Macéus arbete. Något Lundgren är snabb med att påpeka. Hon understryker dock att det inte är ett beställningsjobb och att hon är helt oberoende. Finansiären har inte ens läst boken:

– Jag har varit öppen från dag ett om att det är så här. Jag har fakturerat för mitt jobb och börjar betala tillbaka när boken är utgiven. Jag har säkerställt mitt oberoende som journalist och det här är min bok om Carnegiehärvan. Ingen får toppbetyg.

Boken släpps den 12 mars.