Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Flicka hemskickad från akuten – dog

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-16

Den tvååriga flickan och hennes föräldrar var på vårdcentralen i Svalöv tre gånger.

Sedan på barnakuten i Lund – och på barnmottagningen i Landskrona – innan flickan slutligen remitterades till akutmottagningen på barn- och ungdomssjukhuset i Lund.

Där skickade en erfaren specialist hem henne.

Två dagar senare var flickan död.

Tvååringen led av kräkningar och förstoppning. Hon ville inte äta och mådde dåligt i allmänhet.

Tillsammans med sina föräldrar sökte hon vid tre olika tillfällen i februari vård på vårdcentralen i Svalöv.

Fick antibiotika

Vid det första besöket den 3 februari fick den tvååriga flickan antibiotika för en halsinfektion. Vid de två senare besöken, den 8 och 9 februari, konstaterades att flickan hade buksmärtor, något man trodde berodde på antibiotikakuren.

När problemen inte upphörde åkte flickan och hennes föräldrar i stället till barnakuten i Lund den 11 februari. Där gjorde en läkare och en sjuksköterska bedömningen att läget inte var akut. Flickan fick medicin för förstoppning och tre timmar senare lämnade familjen akuten.

Träffade specialist

Den 12 februari sökte föräldrarna på barnmottagningen i Landskrona som i sin tur remitterade flickan till akutmottagningen på Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund.

Där fick flickan träffa en erfaren specialist som gjorde bedömningen att flickan inte var svårt sjuk och att hon kunde åka hem.

På alla hjärtans dag, den 14 februari, försämrades hon plötsligt. Hon fördes med ambulans till sjukhuset men flickans liv gick inte att rädda.

Hade tarmvred

Trots alla läkarbesök hade ingen upptäckt att flickan hade det ovanliga men mycket allvarliga tillståndet tarmvred.

Nu får flera av vårdinstanserna stark kritik från Socialstyrelsen.

– Det här är djupt tragiskt. Det går inte ens att beskriva hur det är när en så liten flicka omkommer på det här sättet, säger Eva Ranklev Twetman till Aftonbladet.

Hon är chefsläkare på universitetssjukhuset i Lund och gjorde själv en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

– Vi har satt in flera åtgärder för at det här inte ska hända igen. Specialisten som träffade henne jobbade som ensam läkare när det borde ha varit två på plats, vilket gjorde att arbetsbördan var för hög. Och vi försöker på till ett gemensamt journalsystem mellan akutvård och primärvård. Det är viktigt att veta när en patient sökt många gånger på kort tid. Då måste man vara extra vaksam, säger hon.