Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Stora barriärrevet rekordvarmt senaste tio åren

TT-AFP

Publicerad 2024-08-07 22.34

Sedan 1960 har havstemperaturen i Stora barriärrevet värmts upp med i genomsnitt 0,12 grader fram till i dag, enligt studien. Arkivbild.

Under det senaste årtiondet har havstemperaturen i Stora barriärrevet utanför Australiens kust varit den varmaste under 400 år, enligt en färsk studie som publicerats i den ansedda tidskriften Nature.

De varmare temperaturerna beror med största sannolikhet på klimatförändringar som orsakats av mänskliga faktorer, enligt studien.

Havstemperaturerna kring det spektakulära korallrevet har ökat årligen sedan 1960, men var i synnerhet varmare under de senaste episoderna av massblekning av koraller.

Enligt forskarna var temperaturerna relativt stabila före 1900, men sedan 1960 värmdes vattnet upp med i genomsnitt 0,12 grader fram till i dag.

Korallblekning – som sker till följd av ökad temperatur i havet – innebär att de mikroorganismer som lever i symbios med koralldjuren avlägsnar sig från korallerna som då blir vita och dör.

– Det här är koraller som har levt i 400 år och det här är de varmaste temperaturerna de upplever, säger Helen McGregor, som är en av författarna till studien, och tillägger att hon är ”extremt orolig” för revet.

McGregor säger att även om korallerna kunde återhämta sig, minskar återkommande korallblekningsepisoder den förmågan.