Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Kryssrysare väntar – drar Corazza Bildt förbi Karlsbro?

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-11

Vänsterpartiet blev valets stora vinnare och det enda parti som lyckades knipa ett nytt mandat i EU-parlamentet.

Nu är frågan vilka kandidater som skickas till Bryssel.

– Det återstår att se om det var smart eller inte att låta Corazza Bildt stå på Liberalernas lista, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap.

När de preliminära siffrorna från rösträkningen i det svenska EU-valet är klara, återstår att se vilka kandidater som skickas till parlamentet i Bryssel.

232 kandidater från 14 partier ställde upp i årets val – men endast 21 personer kommer att representera Sverige i EU-parlamentet.

För att kunna kryssa sig till ett mandat krävs fem procent av partiets röster.

– Generellt sett är det ganska svårt. Ju större parti, alltså ju fler röster ett parti får, desto fler kryss krävs det för att skrapa ihop till de här procenten, förklarar Jenny Madestam som är docent i statsvetenskap och forskar om politiskt ledarskap.

Corazza Bildt kryssade sig in i EU-parlamentet för Moderaterna 2009.

Störst sannolikhet inom L

Enligt Jenny Madestam är det störst sannolikhet för en kryssrysare inom Liberalerna, som landade ett mandat i parlamentet enligt de preliminära siffrorna.

Kampen står mellan Karin Karlsbro som är partiets förstanamn och Anna Maria Corazza Bildt som står på andra plats.

– Anna Maria Corazza Bildt är en hyfsat känd person som har ett starkt stöd i vissa grupper och det är just det som krävs för att man ska kunna kryssa sig uppåt, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Det återstår att se om det var smart eller inte att låta henne stå på listan, det beror väl på utifrån vems perspektiv man ser det. Jag kan tänka mig att Karsbro inte blir jätteglad eftersom det ju är hon som har drivit valrörelsen i det offentliga primärt.

Liberalerna klarade sig kvar i parlamentet efter en rysarkväll där partiet landade strax över spärren, på 4,4 procent.

Teodorescu Måwe står stadigt

Störst ökning jämfört med valet 2019 gjorde Vänsterpartiet som slutade på 10,9 procent och fick två mandat i EU-parlamentet.

– Det betyder ju att det blir Jonas Sjöstedt och tvåan Hanna Gedin om ingen annan längre ner på listan har fått massa kryss, säger Jenny Madestam.

Samtidigt tappar Kristdemokraterna ett mandat, men toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe står stadigt som kandidat, enligt Madestam.

– KD har satsat på en kändis och att någon nedanför då skulle kryssa sig förbi är ganska osannolikt, även om det teoretiskt sett skulle kunna hända, säger hon och fortsätter:

– Att de har tappat ett mandat betyder egentligen bara att den som stod på andra plats och kanske hade hoppats på att det skulle gå vägen inte kommer in.


Liberalernas toppnamn i EU-valet Karin Karlsbro.

Då kommer resultatet

Först när förtidsrösterna i de olika distrikten har räknats börjar personkryssningsräkningen som tar tid.

– Det kommer ta några dagar, kanske till torsdag. Sedan blir det väldigt intressant att veta hur många som de facto har röstat, säger Madestam och fortsätter:

– Personvalsreformen har inte har blivit någon jättesuccé i svenska val generellt, men just i EU-valet tenderar vi att sätta kryss för ett namn.