Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Dömd bärföretagare åtalas för grova ekobrott

TT

Uppdaterad 02.45 | Publicerad 02.31

En bärföretagare dömd till fängelse för grov människoexploatering åtalas nu för grova ekobrott. Bärplockaren på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild.

I juli dömdes två bärföretagare till fängelse i två år och sex månader för nio fall av grov människoexploatering. Nu åtalas den ena för grova ekobrott kopplade till verksamheten, rapporterar P4 Västerbotten.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har enligt åtalet bland annat lämnat in felaktiga momsuppgifter till Skatteverket i syfte att undgå att betala nästan två miljoner kronor i skatt mellan 2020 och 2022, enligt radion.

Tillsammans med en kvinnlig partner dömdes han i somras för att ha utnyttjat thailändska bärplockare i Västerbotten. Enligt Lycksele tingsrätt vilseleddes bärplockarna att tro att de skulle få minimilön enligt svenskt kollektivavtal och arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

I stället fick de enligt domstolen arbeta långa dagar utan ledighet och fick betalt per kilo, vilket resulterade i betalning på mellan 18 och 29 procent av den avtalsenliga lönen.

Domen överklagades och fallet prövas nu i hovrätten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln