Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Milis attackerar flyktingläger i Darfur

TT-AFP

Publicerad 2024-08-27 17.45

En sjukhusmottagning för flyktingar i Darfurprovinsen i Sudan. Arkivbild.

Den paramilitära styrkan Rapid support forces (RSF) i Sudan anklagas för att ha dödat minst 20 personer när den öppnade eld mot ett internflyktingläger i Darfur.

Uppgiften kommer från en lokal motståndsorganisation på tisdagen som säger att över 30 personer skadats i attacken mot lägret Abu Shouk.

Flyktinglägret Zamzam ligger vid staden al-Fashir, den regionala centralorten i Norra Darfur. Området är det sista som den paramilitära styrkan inte har intagit i Darfurregionen, och RSF attackerar al-Fashir med omgivning med kontinuerlig granatbeskjutning.

Inbördes strider bröt ut våren 2023 mellan regeringsstyrkor och den paramilitära styrka RSF. De två separata militära grupperna hade då delat på makten i Darfur efter det att diktatorn Omar al-Bashar störtats 2019.

Inbördeskriget lamslår omfattande delar av landet, men med extra hög intensitet i huvudstadsområdet Khartum och i Darfurregionen.

RSF är delvis sprungen ur den milis, kallad Janjawid, som deltog i folkmord i Darfur i en konflikt som eskalerade 2003 och flera år framåt.

Den pågående konflikten har utlöst en humanitär kris och akut hungersnöd för stora delar av befolkningen.