Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Matbank gav dödligt knarkgodis till hemlösa

Publicerad 2024-08-14

Vad som såg ut som ananasgodis delades ut i matpaket till hemlösa i Nya Zeeland – men det visade sig senare vara solida bitar metamfetamin.

En välgörenhetsorganisation i Nya Zeeland delade ovetandes ut godis fyllt med en potentiellt dödlig dos metamfetamin till hemlösa.

Godiset hade donerats av en privatperson.

Välgörenhetsorganisationen Auckland City Mission, som delar ut matpaket till hemlösa i staden, har nu kontaktat uppemot 400 personer för att försöka spåra vad som såg ut som ananasgodis – men visade sig vara solida bitar metamfetamin i godispapper.

Mängden metamfetamin i varje godispapper var upp till 300 gånger så mycket som någon vanligtvis skulle ta. Det är en dos som kan vara dödlig enligt New Zealand Drug Foundation, en drogkontrollorganisation som testat godisbitarna.

Smakar illa

Åtta familjer, inklusive minst ett barn, har rapporterat att de smakat godiset. Ingen har dock behövt sjukhusvård eftersom de flesta omedelbart spottat ut drogen på grund av den motbjudande smaken.

Varje knarkgodis uppges ha ett gatuvärde på omkring 1 000 nyzeeländska dollar, motsvarande strax över 6 300 kronor. Det tyder på att donationen till matbanken – som gjorts av en okänd privatperson – var ett misstag snarare än en medveten attack, säger Ben Birks Ang, talesperson för New Zealand Drug Foundation.

Enligt Birks Ang är det vanligt att maskera droger som ofarliga matvaror för att smuggla dem över gränserna.

Såg OK ut

Auckland City Mission accepterar bara donationer av kommersiellt producerad mat i förseglade förpackningar. Metamfetaminet såg ut att vara just det, stämplat med en etikett för ett malaysiskt märke och förpackat i en påse i detaljhandelsstorlek, uppger organisationen.

Polisen i Nya Zeeland har inlett en brottsutredning gällande händelsen.