Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Myskoxen Brutus har somnat in

TT

Publicerad 2024-09-06 21.42

Myskoxen Brutus, som i flera år vandrade ensam på jakt efter en egen flock är död. (Bilden föreställer okänd myskoxe.) Arkivbild.

Den riksbekanta myskoxen Brutus är död. På fredagskvällen meddelar Myskoxcentrum i Härjedalen att Brutus avlivats på grund av sjukdom.

”Det är med tunga hjärtan vi meddelar er att vi sent i går kväll av djurskyddsskäl tvingades låta vår fina tjur Brutus somna in”, skriver Myskoxcentrum på Instagram.

Det var sommaren 2020 som de första rapporterna om en ensam myskoxehane som vandrat ner från fjällen dök upp på flera ställen i Jämtlands län. Boende i områdena kontaktade polisen eftersom de känt oro för sin säkerhet när det ovanliga djuret rört sig kring husen och djurhagarna.

Ett antal skrämsel- och bortstötningsförsök utfördes men myskoxen, som sedermera fick namnet Brutus, återvände. I samråd med viltsamordnare beslutade polisen att fånga in och förflytta honom till Myskoxcentrum i Härjedalen.

Brutus, som bedöms vara född runt 2011, ska bland annat ha haft smärtor i mag-tarmkanalen och visat tydliga tecken på blodförgiftning, enligt Myskoxcentrum.

”Vi är förkrossade över det som har hänt men finner viss tröst i de tre pigga och välväxta kalvar som Brutus har lämnat efter sig i år”, skriver de vidare.